Megrepedt a Templom-hegy – egy hónap alatt négy földrengés

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hetek

2008. február 16. / Morvay Péter

Egy hónap alatt a negyedik földrengés rázta meg pénteken Izraelt. Az 5,3 erősségű földmozgás több házat megrongált és károk keletkezett a jeruzsálemi Templom-hegyen is, ahol a Szikla-mecset melletti tér burkolata megrepedt, és egy több méter mély szakadék keletkezett.

A Haaretz című izraeli lap beszámolója szerint a mecsetet felügyelő Iszlám Mozgalom tisztviselői Izraelt hibáztatták a károkért, mivel azt állítják, hogy a földalatti alagutakkal aláássa az al-Aksza mecset stabilitását. A muzulmán vezetők felhívták a többi iszlám országot, hogy akadályozzák meg az izraeli ásatásokat a térségben.

A pénteki földrengés középpontja Libanonban, a tengerparti Tírusz városa közelében volt, és a rengéseket Bejrúttól Damaszkuszig érzékelni lehetett. A hét elején ugyanebben a térségben 4,1 erősségű földmozgást észleltek.

Az izraeli szeizmológusok szerint reális veszély egy nagy erejű földrengés bekövetkezése a Jordán-völgy térségében, ahol egy jelentős földalatti törésvonal húzódik. Legutóbb 1929-ben volt nagy erejű földrengés a Közel-Keleten. Egy 2005-ben készült felmérés szerint egy 7,5 erősségű földrengésnek Izraelben 16 ezer áldozata és 90 ezer sérültje lenne, továbbá 400 ezren válnának hajléktalanná és 130 ezer épület semmisülne meg.

A mostani földrengés is azt bizonyította, hogy egy ilyen katasztrófa súlyos károkat okozna a jeruzsálemi Templom-hegyen, amelynek a fennsíkja a történelem során egymásra épült rétegekből áll. A hely politikai és vallási érzékenysége miatt a fizikai károk mellett további súlyos következményekkel is számolni kell. Legutóbb 2004-ben történt hasonló eset, amikor egy földrengés során leomlott a hegyre vezető feljáró egy része.

[popup][/popup]