Még nyolcvanan

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Libanon

Még nyolcvanan

Mielőtt az olajsejkségek meggazdagodtak, a függetlenségét 1944-ben elnyert Libanon volt a legfejlettebb arab állam; a cédrusok országát a Közel-Kelet Svájcaként emlegették.

Zsidók már a szétszóratás korában kerültek földjére, neve is héber eredetű: fehér hegy. Az 1860-as években az Oszmán Birodalmon belül bizonyos önállóságot nyert, akkor kezdtek letelepedni ott iráni és görög zsidók, majd e században Orosz­országból, Lengyelországból és Franciaországból érkeztek, s lettek az ország iparosodásával együtt jómódú kereskedők, tengeri fuvarozók, ügyvédek, orvosok. Létszámuk 1948-ig gyarapodott, s akkor elérte a nyolcvanezret. Az Izrael Államot nem sokkal megalakulása után megtámadók között volt Liba­non is, s ettől kezdve a zsidók helyzete az országban rosszra fordult. A beszivárgó palesztinok tízezrei a ’80-as évek elején polgárháborút robbantottak ki a többségben keresztény ara­bok ellen, időnként a szíriai csapatok is bevonultak, a másfél évtizedig tartó csatákban az ország működése szinte leállt, a főváros, Bejrút pedig jórészt romhalmazzá vált. Rablásból élő szabadcsapatok zsidókat hurcoltak el és gyilkollak meg, sőt a hivatalos politika is Izrael kémeinek nyilvánította őket, korlá­tozta munkájukat – aki tudta, elhagyta az országot, s a mene­külők magukkal vittek 120 tórát.

Ma, a Szíriától befolyásolt, de viszonylag békés Libanon­ban, ahol azonban a terrorista arab szervezetek szinte nyíl­tan szervezkednek, nyolcvan zsidó él. Bejrúttól északra, ke­resztény arabok között. A hitközség vezetője Joe Mizrahi mérnök a fővárostól egyórányira, Brumanában él. Lakása aj­taján mezüze, tengerparti villájában gyűlik olykor össze imádkozni a maradék, s ezeken az összejöveteleken tüntető­en részt vesznek a különféle követségek zsidó diplomatái. A zsidókkal szemben már csak egyetlen korlátozás van érvény­ben: nem utazhatnak Izraelbe. Azt azonban a hatóságok sem tudják megakadályozni, hogy nézzék a jeruzsálemi televízió arab nyelvű műsorát.

Csak Joe Mizrahi, felesége és két kislánya fiatal zsidó Liba­nonban. Azt nem tudják, hogy ott öregszenek-e meg…

Címkék:1998-02

[popup][/popup]