Magyar fasisztákat is őrizetbe vettek Révkomáromban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: MR1 Kossuth Rádió

2008. június 30. / Haják-Szabó Mária (Pozsony)
Önkényuralmi jelképek és náci karlendítés a szlovákiai Révkomáromban. Az elkövetők egy része magyar állampolgár. Az eset szombatról vasárnapra virradóra történt.

Fasizmus propagálásának és önkényuralmi jelképek használatának ügyében kilenc magyar és szlovák állampolgárságú fiatal ellen indított eljárást a Nyitra megyei rendőrség. A csoport Révkomáromban a Duna partján kempingezett, a fákra magyar állami lobogókat akasztottak, ezen kívül a rendőrség elnyomásra buzdító feliratokat tartalmazó és horogkeresztes zászlókat is talált – tájékoztatott a nyitrai rendőrség szóvivője.

A fiatalokat igazoltató rendőrök elkoboztak egy fényképezőgépet is. A felvételeken a náci Németországban használatos karlendítéssel köszöntötték egymást a férfiak. Volt, aki Hitler-fotóval, különböző fasiszta jelképekkel fényképeztette magát.

Az őrizetbe vett fiatalokat a nyitrai rendőrség szabadon engedte. A kilencfős csoport szabadlábon védekezhet. A hatályos szlovákiai törvények szerint 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

[popup][/popup]