Lázadó fiatal rabbik

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

A Mazsihisznek sikerült megakadályoznia a szakadást
Forrás: Népszabadág

2008. március 1. / Czene Gábor Külön platformot és saját rabbinikus bíróságot hoztak létre fiatal rabbik. A nyílt kihívásnak is beillő döntés a rabbitestület kettészakadásával fenyegetett, de a Mazsihisz közbelépett.

“A Mazsihisz rabbitestülete a mai napon megerősítette a testület egységét és a neológia elvei melletti elkötelezettségét. Döntött az egyetlen neológ bét din (rabbinikus bíróság – a szerk.) kiszélesítéséről és munkájának korszerűsítéséről” – ezzel a rövid és meglehetősen semmitmondó közleménnyel zárt le egy régóta folyó vitát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége. A látszat ellenére a dokumentum jelentősége nem csekély: arról tanúskodik, hogy sikerült megakadályozni a rabbitestület kettészakadását. A kérdés az, hogy tartós állapotot rögzítő megállapodás vagy csak ideiglenes fegyverszünet köttetett.

A konfliktust többen is a “fiatal rabbik lázadásaként” minősítették. Tény, hogy hosszas előkészítés után öt rabbi, a testület közel fele (Darvas István, Markovics Zsolt, Radnóti Zoltán, Róna Tamás, Verő Tamás – közülük a legidősebb is csak 40 éves) pár hete önálló platformot alakított Magyarországi Rabbik Közössége néven. “Kiemelt feladatunknak tekintjük vallási közösségeink megerősítését, mert hisszük, hogy ez szolgálja leginkább a magyarországi zsidóság jövőjét” – írták alapító nyilatkozatukban.

Eltekintve attól, hogy a külön platform megjelenése önmagában is az elégedetlenség jele, nincs ebben semmi rossz: a vallási közösségek megerősítése ellen a hitközségi vezetőknek sem lehet kifogásuk. Tiltakozást sokkal inkább az váltott ki, hogy a fiatal rabbik egyúttal saját rabbinikus bíróságot is létrehoztak. A Szombat című zsidó politikai és kulturális folyóirat honlapján olvasható megállapítás szerint “nyilván ez volt az, ami a neológ rabbiság számára kivágta a biztosítékot: ezzel nemcsak adminisztratív, hanem szellemi hatalmukat is kétségbe vonták – és ez a súlyosabb”. (A rabbinikus bíróság vallási kérdésekben dönt, így a betérésekről is, vagyis arról, hogy a nem zsidók közül kiket fogadnak be a zsidó vallás kötelékébe.)

A látványos szakítás elkerülésére a napokban a Mazsihisz “békéltető tárgyalást” hívott össze. Ennek eredményeként az a kompromisszum született, hogy hatályon kívül helyezik az új rabbinikus bíróságot, viszont a platform megmarad, és a fiatalok nagyobb beleszólást kapnak a testület működésébe. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke a “magyarországi zsidóság iránt érzett felelősség kinyilvánításaként” értékelte a fejleményeket.

Bizakodó az egyik fiatal rabbi, Radnóti Zoltán is: szerinte úgy tűnik, sikerült kölcsönösen megnyugtató megoldást találni. Gadó János, a Szombat című lap szerzője már nem ennyire derűlátó. A Mazsihisz Síp utcai székhelyére utalva azt írja, hogy “az intézmény falai között viruló Kádár-rendszer szétbomlasztása nem egy-két éves munka lesz”.

[popup][/popup]