Lapozgatás az interneten

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Lapozgatás az interneten

Feldmájer Sándor rovata

www.jewishmusic.com

Persze megint azt fogják mondani, hogy zene meg iroda­lom meg újság, meg mindig csak a kultúra. Hát mit te­gyünk? Mi már csak ilyenek vagyunk! Kötelességünknek érezzük ezt, már csak azért is, hisz a Szombat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesületé stb., stb.

Szemlézett hálószemünk egy zenei on line áruház. Alap­vetően CD-k könyvek, videokazetták árusítása a cél, de ki­váló adattárat is találunk itt. A bejelentkező oldal gombjai:

STORE: felsorolja a raktáron lévő választékot.

NEW: az újdonságokat találod meg itt 4 vagy 5 csoportba gyűjtve. A címek mindig aktívak és rábökve eljutsz a konkrét leíráshoz is. Az oldal alján ke­resőablak segíti a továbblépést.

TOP 10: különböző szempontok alapján összeállított toplistákat közöl.

ARTISTS: az előadóművészek honlapjának címgyűjteménye, ha külön érdeklődsz utánuk.

Ha a választékban keresgélve találsz valami érdekeset, azonnal meg is hallgathatod – no nem az egész számot, csak kis ízelítőt. A Budapester Klezmer Band-et vagy bármi­lyen más magyar anyagot azonban hiába keresnéd, én leg­alábbis nem találtam ilyet De fel a fejjel, talán egyszer megvalósul a magyar-zsidó hálószem és ott majd hirdet a CD-kiadó, ezzel is támogatva az ügyet.

Erről jut eszembe. Miért nincs önálló ottlapja (home page) az Egyesületnek? Nincs valaki az olvasók vagy tagok között, aki helyet biztosítana a jó nevű Bálint Ház szerve­rén? Talán össze is lehetne fogni (tudom én, nem könnyű)! Végre lenne egy hálószem a világhálón a magyar zsidóság­ról két, esetleg három vagy négy nyelven (magyar, jiddis, angol, ivrit). Sok információ rólunk és nekünk! Újságok és könyvek, filmek és kiállítások, mind megőrizve saját szel­lemiségét. Ne kelljen a C3-ban keresni a Múlt és Jövőt, a zsidó.com-ban az Egységet és máshol a Szombatot. Vagy itt lehetnének talán az imaidők a zsinagógákban címekkel (talán térképpel, hogy találja meg, aki akarja, külföldi és magyar). Kaphatna itt fórumot a Mazsihisz, a Cionista Szö­vetség, a Yahalom, az Asszirológia és Hebraisztika Tan­szék, és minden zsidó szervezet.

Napi programajánló. Ismertetők az ünnepekről. Egy luah is elférne. Természetesen tudjuk, ehhez pénz kell! Csak akkor érdemes elindítani, ha valakik folyamatosan napon­ta karbantartják, frissítik az oldalakat, megkeresik, ha kell, lefordíttatják és felteszik az anyagokat, és még ki tudja, mit nem csinálnak. Ha kedved van ebben részt venni, írj:

[email protected]

Címkék:1998-09

[popup][/popup]