Lapozgatás az interneten

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Lapozgatás az interneten

Feldmájer Sándor rovata

www.thewall.org

Ez a furcsa cím a Siratófalhoz visz el. Az angol nyelvű honlap gondozója az Aish Ha-Torah (A Tóra Lángja) jesiva. Mellékelve minden percben cserélt kép mutatja, mi is történik éppen a zsidók legszentebb he­lyén, Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál. Ha voyeur-ként eleget néztük az imádkozó embereket, elindulhatunk az alábbi felsoro­lás nyomán újabb remek kalandokra:

PUT A NOTE IN THE WALL (Tégy egy cé­dulát a Falhoz) E-mail segítségével küldhe­tünk cédulát, amit elhelyeznek a Falban.

THE SECRET OF THE WALL (A Fal titka) Kérdéseket intézhetünk Rabbi Kalman Packouz-hoz. (Első kérdés: Kálmán… lehet, hogy ismét egy magyarral van dolgunk?)

PRAYER TO SAY Egy kereső segítségé­vel találhatunk imádságokat különböző esetekre:

For the Sick betegségre

In Time of Trouble ha bajban vagy

Psalm of Gratitude hálaadó zsoltár

És még sok más.

SECRET OF THE JEWISH PEOPLE Mark Twain rövidke írása a zsidóság titkairól. Bizony Kedves Olvasó, vannak ilyenek, ha nem hitted eddig, most láthatod, Mark Twain is állítja.

6l3.ORG ezen a címen 300 órányi Tó­ra-felolvasást hallgathatunk meg, (ha van real audio programunk) ahol a megfelelő recitálással éneklik a Tórát.

THE WALL in 1967 (A Fal 1967-ben) Egy katona személyes vallomása a Fal 1967-es felszabadításáról.

Ha ezt mind elolvasták, visszatérhetnek a nyitóoldalra és megnézhetik, mi is válto­zott azóta a Falnál… Állítom semmi, talán kicsit többen lettek, talán kicsit keveseb­ben, és a “Wall” csak áll ott már több ezer éve, és mi nézzük fényképen és videón és interneten. De azt az érzést, mikor meg­érinthettem azokat a szent köveket, a Fa­lat, azt nem lehet leírni vagy közvetíteni. Ez is azon kevés dolog közé tartozik, amit, ha módja van rá, mindenkinek személyesen kell megtennie.

Címkék:1998-03

[popup][/popup]