Koalíciós válság Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

MTV/Függetelen Hírügynökség

2008. január 16. Kilép a kormánykoalícióból a stratégiai ügyek minisztere és pártja, mert nem értenek egyet a közel-keleti békéhez szükséges kulcskérdésekben.

   
  Avigdor Lieberman  

Távozik az izraeli kormányból a stratégiai ügyek minisztere, Avigdor Lieberman – közölte az AFP hírügynökség szerdán. A politikus így kíván tiltakozni az ellen, hogy az izraeli és a palesztin kormány főtárgyalói nemrég megkezdték az egyeztetéseket a közel-keleti békéhez elengedhetetlenül szükséges kulcskérdésekről. A Ehud Olmert pártjának parlamenti többsége egyelőre nincs veszélyben.

“Tájékoztattam Olmertet arról, hogy kilépünk a kormányból és a koalícióból, ha megkezdődnek a tárgyalások a kulcskérdésekről” – mondta Avigdor Lieberman az ultra-nacionalista Iszrael Beitenu (Izrael az Otthonunk) párt vezetője.

A döntés érzékenyen érintheti Ehud Olmert miniszterelnököt, ugyanakkor pártjának és koalíciós társainak egyelőre megmarad a parlamenti többsége a 120 fős izraeli törvényhozásban. Ez azonban könnyen megváltozhat, mert az ugyancsak ultra-ortodox Shas párt már előre jelezte: Jeruzsálem kérdésében nem hajlandó engedni, a három világvallás számára is szent helyként tekintett város megosztásáról hallani sem akar. A nacionalista pártnak 12 képviselője van a Knesszetben, ahol Olmert koalíciós többsége Lieberman döntésével már most 67 fősre olvadt.

Ugyancsak rosszul jöhet Ehud Olmertnek, hogy január 30-án hozzák nyilvánosságra a 2006-os, 34 napos libanoni háborúról készült végső jelentést, amely az előzetes hírek szerint rossz fényt vet a kormányfőre és a Zsidó Állam katonai vezetésére.
Az izraeli és palesztin tárgyalók mindössze két napja kezdték meg egyeztetéseiket. Ehud Olmert szerint azonban hiába az ultra-nacionalisták döntése: a kulcskérdésekről – mint például a palesztin területeken létesített izraeli telepek felszámolásáról, a palesztin menekültek hazatéréséről, illetve Jeruzsálemről – mindenképpen tárgyalni kell. “Ez az egyetlen igazi esély, hogy biztosítsuk Izrael biztonságát és békéjét” – mondta az izraeli miniszterelnök.

[popup][/popup]