Kellemetlen az egyháznak az SS-ruhás tanár esete

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 21. Ma kezdi meg vizsgálatát a székesfehérvári egyházmegye a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettese ügyében. Kosaras Péter Ákos ugyanis SS-egyenruhában mutatkozott be egy internetes oldalon.

  Kosaras Péter Ákos  
  Kosaras Péter Ákos a hagyományőrző” tanár (az azóta eltávolított kép) Forrás: www.iwiw.net  

A képet tegnap eltávolították. Bár ő is és igazgatója is hagyományőrzésnek tartja ezt, a vizsgálat nem marad el. Szalma István, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke, a vizsgálat vezetője lapunknak elmondta, gyermekeket táboroztatott, ezért csak ma tudja megkezdeni munkáját az ügyben. Kellemetlennek tartja, hogy ilyen jellegű eset vet árnyékot az egyházra. Holott – hangsúlyozta – a katolikus egyház már határozottan és egyértelműen állást foglalt ebben a kérdésben – Stein Edit kapcsán -, és ez csak egyféleképpen értelmezhető. (A zsidó származású karmelita nővér Auschwitzban lett a holokauszt áldozata. II. János Pál pápa avatta bol­doggá 1987-ben, 1998. október 11-én a szentek sorába iktatta. 1999. október 1-jén pedig Európa védőszentjévé avatta.)

Szalma István utalt rá, hogy bár az egyház a fenntartó, az iskola igazgatója gyakorolja a munkáltatói jogokat beosztottja felett.

Az igazgatóhelyettes korábban vitatott színvonalú könyvet írt a Waffen-SS-ről, illetve rendszeresen szerepelt a Pannon Rádióban. Egy cikke pedig a budakeszi újságban már ugyancsak nagy botrányt kavart. (Kosaras egyébként az interneten – nehezen értelmezhetően – saját országának és városának a lettországi Daugavpilst jelölte meg.)

V. J.

(Forrás: Népszava)

—————————————————————————————–

Tanár náci egyenruhában: “le kell vonni a konzekvenciákat”

Felmentette igazgató-helyettesi beosztásából az intézmény igazgatója csütörtökön a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettesét, aki az interneten SS-egyenruhában volt látható.

A tanár a felmentést tudomásul vette – közölte az MTI-vel az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke. Szalma István elmondta: a felmentéssel párhuzamosan a székesfehérvári egyházmegye megkezdte az ügy vizsgálatát. Első lépésként felállítják a vizsgálóbizottságot, majd a jogi követelményeknek megfelelően folytatják le az eljárást.

A főhatóság elnöke úgy fogalmazott, hogy a katolikus egyház már “letette voksát a kisemmizettek, az áldozatok mellett”, s ezzel kapcsolatban egyértelmű álláspontot és normákat fogalmazott meg. S aki azok betartására képtelen, annak, vagy munkáltatójának “le kell vonni a konzekvenciákat”.

Kosaras Péter Ákos, az egyházi iskola igazgatóhelyettese – egy azóta már az internetről eltávolított képen – SS-egyenruhában volt látható. Mint korábban újságoknak nyilatkozta, egy történelmi játék kedvéért, egy hagyományőrző táborban viselte az egyenruhát.

Az igazgató-helyettesi beosztásából felmentett tanár az eddigi gyakorlatnak és szabályoknak megfelelően továbbra is végezheti az érettségi vizsgákkal kapcsolatos teendőit – tudta meg az

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]