Izraelt is célba vették az afrikai menekültek

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 3. Izraelnek újabb komoly gonddal kell szembenéznie: a gázai válság, Ciszjordánia és Libanon mellett most az Egyiptom felől, a rosszul védhető közös határon át, egyre nagyobb számban érkező afrikai menekültek okoznak fejfájást a jeruzsálemi kormánynak.

Izraelben mind súlyosabb társadalmi vitát okoz az egyiptomi határnál titokban beszivárgó afrikai menekültek kérdése. A több száz kilométeres határ meglehetősen átjárható, már évek óta a fegyver- és embercsempészek kedvenc közlekedési helye, ahol az utóbbi hónapokban egyre több menekült került illegálisan Izraelbe, főként Szudán környékéről a darfúri vérengzések túlélői.

Izraelben az afrikaiak egy részét kibucok fogadták be, másokat szállodákban helyeztek el ideiglenesen a helyi jogvédő szervezetek, de sokan közülük a törvénytelen határátlépés miatt börtönbe kerültek. Az ENSZ szakértői szerint már a föld globális felmelegedésének egyik következményét láthatjuk, mert az afrikai éghajlatváltozás, a kisebb termőterület miatt helyi háborúk törtek ki, majd több százezer ember hontalanná vált.

Az izraeli kormány mindeddig nem foglalkozott az egyre komolyabb kérdéssel, majd úgy döntöttek, hogy az utóbbi napokban érkezetteket autóbuszokon visszaviszik Egyiptomba, ahol a hatóságok megígérték, hogy nem kerülnek vissza a számukra veszélyes helyekre.

Az izraeli jogvédők szerint a zsidó államnak a holokauszt idején történtek miatt kötelessége az afrikai tömegek befogadása, mert hontalanságuk és üldöztetésük hasonlít a második világháború zsidó menekültjeihez. Mások viszont úgy vélekednek, hogy a viszonylag kis területű Izrael nem vállalhatja magára menekülő tömegek befogadását.

Shiri Zsuzsa (Jeurzsálem)

(Forrás: www.radio.hu)

[popup][/popup]