Izraeli lapok a budapesti nagykövet állítólagos botrányairól

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 6. Izrael tekintélyes napilapja, a The Marker pénteken négyoldalas cikket szentelt Izrael magyarországi nagykövete, David Admon ügyeinek. Szerdán a Yediot Ahronot foglalkozott a témával. A nagykövet ellen érkezett panaszokat hivatalosan vizsgálja az izraeli külügyminisztérium, izraeli lapértesülések szerint ügyét már a rendőrség is vizsgálja. Az izraeli külügyi szóvivő a hvg.hu erre vonatkozó kérdését sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

  David Admon  
  David Admon  

A The Marker szerint Admont három éve az akkori Likud kormány külügyminisztere, Silvan Shalom „haveri alapon” nevezte ki a nyugdíjkorhatár felett lévő, felsőfokú végzettséggel (diplomával) sem rendelkező, adóbefizetéseivel elmaradó, a csőd szélén álló üzletembert. Admon reklámcége a 70-es években még jól ment, ám a 80-as években becsődölt, és Admon fűnek-fának eladósodott. Kinevezésével bírósági végzések tömegétől tudott megszabadulni –írja a The Marker. Budapesti kinevezésének az volt a feltétele, hogy rendszeres fizetésének 70 százalékát automatikusan folyósítja az izraeli adóhivatalnak.

Mindennek persze az volt a kockázata, hogy esetleg viszontszolgálatot tesz azoknak, akiknek pénzügyileg el illetve le van kötelezve. A lap szerint ez történt Julie Offer esetében akinek 67 ezer shekellel (csaknem 3 millió forinttal) tartozott, és és Shalom Ziegler élelmiszeripari vállalkozóval.

2005-ben az izraeli függetlenség napja alkalmából a nagykövet 90 ezer dolláros költséggel nagyszabású fogadást szervezett a Kongresszusi Központban. Az izraeli külügy adatai szerint összesen 113 ezer dollárt sikerült ebből az alkalomból – részben utólag – adományként a költségek fedezésére begyűjtenie. Hol van a különbség? – teszi fel a kérdést a lap. Azt is nehezményezik, hogy Admon államköltségen utazott le a követség kocsijával 2005-ben a Budapesttől 600 kilométerre lévő Belgrádba, hogy végignézhesse a Makabi Tel Aviv ottani kosárlabda mérkőzését.

Úgy tűnik a biztosítékot egy néhány hete történt incidens verte ki. Admon rezidenciájába hívta a közeli Pasaréti téri katolikus templomban esküdött vállalkozót és a násznépet, – mindezt szombaton – és államköltségen túlóráztatta a követség alkalmazásában lévő testőröket. Admon azzal védekezett, hogy éppen 25. házassági évfordulóját ünnepelte, oda hívta kedves ismerőseit – írja a lap.

Admon kinevezése néhány hónapon belül amúgyis lejárt volna. Livni, az új külügyminiszter hazahívta a nagykövetségek éléről az összes politikai kinevezettet. Budapestre is egy vérbeli profi diplomata érkezik, Aliza Bin-Nun személyében

Megpróbáltuk elérni David Admont, de a követségi sajtóattasé útján közölte, hogy a vizsgálat befejeztéig nem nyilatkozik. Azután viszont szívesen ad interjút.

(Forrás: www.hvg.hu)

*

A nagykövet: be akarnak sározni
Az ellene felhozott alaptalan vádakkal csupán be akarják sározni – ezzel reagált Izrael budapesti nagykövete, David Admon a Haarec című izraeli lap tegnap megjelent háromoldalas, személyével foglalkozó cikkére, egyben annak a véleményének adva hangot, hogy “meg kell vizsgálni a vádakat terjesztők titkos indítékait”.
A lap szerint Admon kihasználta diplomáciai küldetését, hogy olyan üzletemberek útját egyengesse Magyarországon, akikkel szemben Izraelben adósságai voltak, s lehetővé tette, hogy egy magyarországi barátja a nagyköveti rezidencián rendezze meg lánya esküvői mulatságát – méghozzá szombaton -, illetve olyan ügyletek megkötéséhez nyújtott segítséget, melyekért megvalósulásuk esetén a fia, Eran, busás jutalékot kapott volna.
A Jediot Achronot tegnapi száma szerint a külügyminisztérium vizsgálatot folytatott le Admon ellen, s ennek anyagát már át is adta a rendőrségnek.
(Forrás: Népszava)

 

[popup][/popup]