Izrael még a héten szabadon enged 250 palesztint

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 17. Még a héten, előreláthatólag pénteken visszanyeri szabadságát az az izraeli börtönökben fogva tartott kétszázötven palesztin, akiknek elengedését a zsidó állam korábban megígérte – közölte hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő Mahmúd Abbásszal a két vezető jeruzsálemi csúcstalálkozóján.

  Echud Olmert and Mahmud Abbas  
  Ehud Olmert és Mahmúd Abbász  

Olmert kedden terjeszti a rács mögül kikerülőket fölsoroló végleges listát az illetékes miniszterekből álló bizottság elé, s már pénteken megkezdhetik a szabadon bocsátásokat. Washingtonban a Fehér Ház szóvivője útján üdvözölte a tervezett intézkedést, “fontos lépésnek” nevezve azt.

A széles körű amnesztia, amelyre Izrael még a múlt hónapban tett ígéretet, a zsidó állam azon lépéseinek sorába illeszkedik, amelyek célja a palesztin elnök pozíciójának megerősítése vetélytársával, az Izrael elpusztítására fölesküdött iszlamista Hamásszal szemben.

A találkozón a felek a kétállamos megoldás elérésének módozatait tekintették át – mondta az izraeli kormányfő szóvivője. Részletesebb tájékoztatást nem adott a kétórás találkozón elhangzottakról.

Száeb Erekát, a palesztin elnök tanácsadója annyit mondott, hogy Abbász egyebek közt kérte az izraeliektől Marván Bargútinak, a messze legnépszerűbb Fatah-vezetőnek az elengedését, egyszersmind azt, hogy vonja ki Ciszjordániában állomásozó alakulatait.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli kormányzati illetékes azt mondta, hogy a következő Olmert-Abbász találkozót valószínűleg két hét múlva rendezik, a tervek szerint a ciszjordániai Jerikóban.

Rijád al-Máliki, az Abbász által a múlt hónapban kinevezett palesztin szükségkormány tájékoztatási minisztere ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a kabinet nem tulajdonít különösebben nagy jelentőséget ezeknek a találkozóknak, mert “nem vagyunk biztosak abban, hogy komolyak Izrael szándékai”.

A Hamász a maga részéről elítélte a megbeszélést, mondván, szégyen, hogy a palesztin elnök a “cionista megszállókkal” találkozik, miközben nem hajlandó tárgyalni az iszlamista mozgalommal.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]