Ismét inog Olmert széke – Amerikai üzletember lehet a koronatanú

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2008. május 7. Titokzatosság lengi körül azt a múlt hét végén indult ötödik nyomozást Ehud Olmert izraeli miniszterelnök ellen, amelybe az ügyet ismerők szerint belebukhat a politikus. Móse Lador főügyész tegnap úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy az Izrael születésének 60. évfordulója, azaz jövő hét közepe előtt a bíróság felemeli a nyomozást fedő hírzárlatot.

Az Izraelt felkavaró (feltehetően megvesztegetési) ügyről annyit tudni, hogy Olmert korábbi irodavezetőjét, Sula Zakent (akit egykor egy hivatali visszaélés miatt kellett elmozdítani) már négyszer hallgatta meg a rendőrség, és péntekig házi őrizetben tartják. A kormányfőt múlt pénteken hallgatták ki, s “egy meg nem nevezett amerikai által az 1999 és 2002 közötti önkormányzati és pártbeli választásokra adományozott pénzek felhasználásáról” kérdezték a miniszterelnöki hivatal szerint. (Olmertet 1999-ben újraválasztották Jeruzsálem polgármesterének, 2002-ben pedig sikertelenül indult a Likud párt vezetéséért Ariel Saronnal szemben.)

Tegnap a rendőrség be is nyújtott egy kérelmet a bíróságon egy nem izraeli állampolgár kihallgatására. Mivel az izraeli sajtó keze meg van kötve, tegnap a New York Post internetes oldala közölte a hírt: a titokzatos idegen Morris Talansky, Long Island-i milliárdos lehet, aki a kilencvenes években pénzzel tömte Olmertet, az akkori jeruzsálemi polgármestert. A Post szerint Olmert bizalmasa, Zaken jegyzeteiben “mosodásként” utalnak Talanskyra. A befektetési céget irányító férfi jelenleg Izraelben tartózkodik, ahova korábban a zsidó húsvétra érkezett. Megérkezése után nem sokkal a rendőrség már felvette a kapcsolatot a 75 éves üzletemberrel, aki feltehetően már akkor bemártotta a miniszterelnököt. Az amerikai lap feltételezi, hogy Talansky koronatanúként vallhat az izraeli kormányfőre és segítőire, meghallgatására pedig már tegnap sor kerülhetett.

Olmert egyelőre nem tud védekezni, hiszen nem beszélhet az ügyről. Míg koalíciós partnerei és pártja vezetői egyelőre csöndben várják a fejleményeket, már megkezdődtek a találgatások arra az esetre, ha Menahem Mazuz államügyész vádat emel a kormányfő ellen. Izraeli források szerint erre már a napokban sor kerülhet, bár többen óva intenek a gyors eredményben való bizakodástól, hiszen másik három, Olmertet érintő ügyben Mazuz még nem tudott dönteni. Ha a vádemelés megtörténik, Olmert – bár erre a törvény nem kötelezi – a rá nehezedő politikai nyomás miatt lemond. Ebben az esetben a parlament folytathatja a munkáját, ha az államelnök talál olyan kormányfőt, aki maga mögött tudja a knesszet bizalmát. Ez Cipi Livni külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes lehet, akit már régóta a kormányfői poszt várományosaként emlegetnek. Ha nem sikerül átmeneti egyezségre jutni, és Ehud Barak, a Munkapárt vezetője feláll a koalícióból, új választásokat írnak ki. Ebben az esetben még a kormányt jobbról bíráló Benjamin Netanjahu is befutó lehet.

[popup][/popup]