Holokausztmegemlékezés Hódmezővásárhelyen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. június 30. A lengyel, az izraeli és a vatikáni nagykövet, az országgyűlési pártok képviselői, valamint önkormányzati vezetők jelenlétében fölavatták II. János Pál pápa emléktábláját vasárnap a hódmezővásárhelyi zsinagóga udvarán.

II. János Pál minden elődjénél többet tett a zsidó-keresztény párbeszéd továbbviteléért – mondta Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság meghatalmazott nagykövete a katolikus egyházfő tiszteletére az európai zsinagógák közül elsőként a hódmezővásárhelyi falán elhelyezett emléktábla felavatásakor.

Emlékeztetett rá, ő volt, aki Isten és az emberiség elleni bűnnek nevezte az antiszemitizmust és rasszizmust, s ő volt, aki a katolikus egyházfők közül elsőként ellátogatott egy zsidó imaházba, 1986-ban a római zsinagógába.

A nagykövet történelminek nevezte az egyházfő 2000-es szentföldi látogatását is, amikor a pápa Jeruzsálemben a siratófalnál kért bocsánatot a zsidóüldözések miatt.

Julius Janusz érsek, apostoli nuncius, Vatikán Állam nagykövete, akit még krakkói érsekként a későbbi egyházfő szentelt pappá, felidézte, II. János Pál a zsidókat a hitben idősebb testvéreinek nevezte, hiszen a keresztények a Biblia istenét imádják, Ábrahám, Mózes és a többi próféta istenét.

Isten szolgája, II. János Pál tanúja volt a fasiszták által elfoglalt Lengyelországban a zsidók tragédiájának, s mivel igaz ember volt, különös fájdalommal érezte át ezt a tragédiát – mondta az érsek.

A fekete márvány emléktáblán, melyet a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség állíttatott, II. János Pált a remény pápájának, Isten békéje hirdetőjének, a zsidó nép barátjának nevezik.

[popup][/popup]