Holocaust-múzeum Washingtonban

Írta: (-igy-) - Rovat: Archívum, Világ

Néhány nappal ezelőtt, április 22-én fogadta először az érdeklődőket a világ más hasonló intézményeinél a pusztulásról több írott anyagot összegyűjtött múzeum és kutatóközpont.

Az USA fővárosának közepén fekvő telket az amerikai kormány bocsátotta a Holocaust Emlékbizottság rendelkezésére, s további fenntartási, működési költségeit is viseli. Az építkezés, berendezés 150 millió dollárját közadakozásból biztosították. A dokumentáció hatalmas mennyiségéhez az is hozzásegítette a múzeum előkészítőit, hogy a varsói paktum országainak régebben mereven elzárkózó levéltárai, hivatalai is megnyíltak a kutatók előtt. Egymillió iratlap mikrofilmje került Washingtonba Lengyelországból, Romániából, a volt NDK-ból és a FÁK-ból mind a mai napig feldolgozatlan anyagok. A dokumentációt összegyűjtő szakemberek vezetője, Brewster S. Chamberlins, két amerikai egyetem professzora, kijelentette, hogy ha ezek az iratok már a háború után nyilvánosságra kerülnek, több gyilkost vonhattak volna felelősségre.

A tudósokból álló előkészítő bizottság tagja volt Randolph L. Braham professzor, aki legutóbbi budapesti látogatásakor már nyilatkozott a Szombatnak a készülő múzeumról. Akkor mondta el, hogy a magyarországi anyagot ő állítja össze, s könyve adatait is felhasználják, figyelembe véve az olvasóktól kapott pontosításokat.

Az új múzeum talán legmegrendítőbb kiállítási tárgya a lengyel kormány által adományozott vagon. Egyike azoknak, amelyekben Varsóból Treblinkába szállították a halálra kijelölteket.

Az ünnepélyes megnyitóra 32 állam vezető politikusait hívták meg a rendezők. Magyarországot Göncz Árpád köztársasági elnök képviselte.

(-igy-)

Címkék:1993-05

[popup][/popup]