Hírek

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Hírek

ZSIDÓ BEVÁNDORLÓK ARGENTÍNÁBÓL Ariel Sa­ron izraeli miniszterelnök és Sallai Meridor, a Szochnut el­nöke megállapodott arról, hogy az Argentínából érkező zsi­dó bevándorló családokat húszezer dolláros plusz támoga­tásban fogják részesíteni; ez az összeg lakás vásárlására szolgál majd. A Szochnut – ezen felül – további kétezer dol­láros támogatásban is részesíti a családokat. A pénzügyi juttatásokat azért növelik, mert Izrael elsősorban a gazda­sági és a politikai válságtól sújtott Argentínából vár beván­dorlókat. A zsidó állam megalakulása óta hatvanezer zsidó érkezett a dél-amerikai országból, ebből ezerötszázan 2001-ben érkeztek. Argentínában kétszázezer zsidó él, akiknek egynegyedét komolyan sújtja a válság.

Meridor nemrég Buenos Airesban járt, ahol az argentin zsidóság különböző képviselőivel találkozott, és sürgette őket, hogy jöjjenek Izraelbe. Argentína több hét alatt öt köztársasági elnököt „használt el”, a gazdasági helyzet rossz, a munkanélküliség negyven százalékos, az ország el­adósodása katasztrofális méreteket öltött. Közel huszonö­tezer zsidó él a szegénységi küszöb alatt. Izrael éppen in­nen várja az újabb bevándorlókat, ezért egyedül a Szoch­nut több mint kilencmillió dollárt költött az argentin zsidó­ságra az utóbbi két évben.

ISMÉTLŐDŐ ANTISZEMITA TÁMADÁSOK FRANCIAORSZÁGBAN December 30-ról 31-re virradó éjszaka, ismeretlen tettesek gyújtóbombát dobtak a párizsi Créteil negyedben lévő Ocar Hatorah iskolára. Ugyanaznap este – szintén Párizsban – egy újonnan felavatott zsinagógát támad­tak lövedékekkel arab tinédzserek. Baise le Juifs! („B…meg a zsidókat!”) című felirat jelent meg a negyed egyik házfalán. Az illető iskola tanulóinak szülei úgy döntöttek, hogy január 7-én (a téli vakáció utáni első tanítási napon) bojkottálják az iskolát, és rendőri védelmet követelnek.

Mint arról már beszámoltunk, az Al-Aksza intifáda kitöré­se óta zsidók elleni támadásoktól hangos Franciaország. Többnyire arab sihederek támadják Molotov-koktélokkal, petárdákkal, gyújtóbombákkal a zsinagógákat, és – sok­szor – az imára siető hívőket is. 2000 októberében – a má­sodik világháború befejezése óta először történt ilyen sú­lyos merénylet – felgyújtották Trappes városának zsinagó­gáját. Az épület leégett. Franciaország muzulmán vallási vezetői elítélték a történteket.

Ezzel összefügg, hogy Ariel Saron izraeli miniszterelnök kifejezte aggodalmát az európai antiszemitizmus me­gerősödése miatt, és kapcsolatba lépett az illető országok nagyköveteivel. Jacques Hounzinger francia nagykövetet megbeszélésre hívták be, ahol közölték: Izrael elvárja, hogy a francia kormány minden erejét vesse latba, hogy megakadályozza az ilyen történéseket. Michael Melchior izraeli külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy új, nemzetközi fórumot hoznak létre az antiszemitizmus ellen, és olyan embereket vonnak be ebbe, akik a rasszizmus el­leni fellépésükről ismertek.

Címkék:2002-02

[popup][/popup]