Helyreállítják a zsidó temetőket

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 4. Amerikai-magyar kormányközi megállapodás alapján közös program indult a magyarországi zsidó temetők rehabilitációjára – jelentette be a Mazsihisz elnöke.

A több mint háromezer hazai temető rekonstrukcióját közösen végzi a Mazsihisz és az Amerikai Kulturális Világörökség Bizottság – mondta Feldmájer Péter a program megvalósítása során elsőként helyreállított gyöngyösi sírkertben rendezett ünnepségen. Mint elmondta: azért esett a választásuk Gyöngyösre, mert korábban a világon egyedülálló, úgynevezett Status Quo Ante Izraelita Hitközség működött a városban. Fontosnak tartják a sajátos hitélet kulturális emlékeinek megóvását – tette hozzá Feldmájer Péter.

A holokauszt legfontosabb tanúsága, hogy nem lehetünk közömbösek – hangsúlyozta a megemlékezésen Fodor Gábor (SZDSZ), aki felidézte, hogy az 1944-ben Gyöngyösről elhurcolt 2071 ember közül kétezren soha nem tértek vissza a településre. Ami történt, nem pusztán néhány gonosz ember műve volt, hanem a jó szándékű emberek közömbösségének az eredménye – figyelmeztetett a környezetvédelmi miniszter.

A továbbiakban felidézte: a zsidóság fontos szereplője volt a település történetének, és nekik is köszönhető, hogy Gyöngyös prosperáló kereskedővárossá vált. Ebben a helyzetben saját hagyományainkat mentjük a temető rehabilitációjával – mondta Fodor Gábor.

Ronald H. Bloom, az amerikai emlékbizottság tagja, aki maga is hozzájárult a temető rekonstrukciós költségeihez, hangsúlyozta: élete nagy lehetősének tartja, hogy segítséget nyújthat a magyarországi zsidó kulturális örökség megóvásához. Annak érdekében segít, hogy a temetők úgy nézzenek ki, mintha a fasizmus áldozatai ma is élnének és gondoznák a sírokat, illetve mintha soha nem lett volna kommunista elnyomás – mondta a mecénás.

A gyöngyösi zsidó temető egyébként az elmúlt évtizedben két alkalommal, 1996-ban és 2004-ben is vandál pusztítás áldozatává vált.

(Forrás: Múlt-kor/MTI) 

[popup][/popup]