Halálos fenyegetés a jegyirodás ellentüntetés fideszes szervezőjének

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 11.

Halálos fenyegetéseket kapott, ezért családjával a lakásából is el kellett költöznie Szabó György 13. kerületi fideszes önkormányzati képviselőnek, aki a Hollán Ernő utcában felgyújtott jegyirodánál tartott hétfői ellentüntetést szervezte.

A politikus felszólította a miniszterelnököt, hogy ne menjen el a délutáni demonstrációra. A rendőrség tudomásul vette a nemzeti radikálisok tüntetését és az ellentüntetést is. A jegyirodához péntek reggel ellátogatott Sólyom László köztársasági elnök.
Szabó György fideszes önkormányzati képviselő telefonon, emailen, levélben kapott fenyegetéseket. “Nem elsősorban magam miatt, hanem feleségem és három gyermekem miatt döntöttünk úgy, hogy elköltözünk” – mondta az Index kérdésére Szabó György. A politikus és családja rendőri védelmet is kapott.

Szabó György telefonszámát, email címét és lakcímét a héten közzétette a kuruc.info széljobboldali portál. Szabó György szerint felmerül a kérdés, hogyan jutottak ilyen nem nyilvános adatokhoz, főként a lakcíméhez.

Szabó György nyílt levelet írt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szabadai Viktor budapesti SZDSZ-elnök leveleire. A helyi politikus szerint Magyarország válságban van, mert kormánya kizárólag saját magával, a hatalomhoz minden áron való ragaszkodással foglalkozik, ahelyett, hogy az egyre nehezebb helyzetbe sodródó ország bajaira keresne megoldást. A politikus szerint, amikor a kormány szembekerült a társadalommal, előkerült az antiszemita- és a gyűlöletkártya. Szabó szerint ebben a válságos helyzetben mindenkinek világos, hogy Gyurcsánynak úgy kell a szélsőséges provokáció, mint egy falat kenyér.

A politikus felszólította a miniszterelnököt, hogy ne menjen el a délutáni demonstrációra, és távolmaradásával segítse elő az újfasiszták elleni küzdelmet. Feltette a kérdést Gyurcsánynak, hogy ha komolyan gondolja kiállását, akkor tudassa, mikor költözik el abból a villából, amit először a nyilasok, majd a kommunisták vettek el zsidó tulajdonosától.

Péntek reggel Sólyom László köztársasági elnök is elment a jegyirodához és az üzlet tulajdonosával váltott néhány szót. A Hollán Ernő utcában tett látogatása során kijelentette, elítéli a rasszista indíttatású cselekményeket. A konkrét ügyben ugyan nem akar igazságot tenni, de jelezte, hogy szolidáris a délutáni civil kezdeményezés céljaival.

Március végén egy lány a Hungarica együttes koncertjére akart jegyet venni a Hollán Ernő utcai jegyirodában, de vitába keveredett az eladókkal. Néhány nap múlva, április elsején hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a jegyirodába, amely teljesen kiégett. Nemzeti radikálisok hétfőn demonstrációt akartak tartani a jegyirodánál, Szabó György kerületi képviselő azonban több száz fős ellentüntetést szervezett az üzlet előtt, s ezzel megakadályozta a szélsőségesek felvonulását.

A tüntetés-ellentüntetés másnapján az időközben rendbe hozott jegyiroda ablakait kővel dobták be. A rendőrség elfogta a 17 éves és 43 éves elkövetőket, ellenük eljárást indítottak, azonban a molotov-koktélos támadással való összefüggésről egyelőre nem számoltak be.
Péntek 16 órakor ismét lesz tüntetés és ellentüntetés a jegyiroda közelében. A Jászai Mari téren a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Lelkiismeret ’88, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info felhívására gyülekeznek.
A jegyiroda előtti ellendemonstrációt Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke és több magánszemély jelentette be. Az ellendemonstrációra jelezte részvételét Gyurcsány Ferenc is.

 

Kordont húznak a szélsőjobbosok és az antifasiszták közé
Három magánszemély jelentett be rendezvényt a rendőrségen péntek délutánra a XIII. kerületi Hollán Ernő utcába és környékére, az egyeztetések és a gyülekezési törvény értelmében tiltó ok nem állt fenn, így a rendőrség tudomásul vette a rendezvényeket, mondta el az Indexnek Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. Kérdésünkre közölte, hogy számítanak tüntetőkre, illetve ellentüntetőkre, így a biztosítást úgy végzik majd, hogy a két csoport között megfelelő távolság legyen, akár kordont is húznak majd, hogy ne alakulhasson ki szóváltás, vita.
Az egyik rendezvény a Jászai Mari téren kezdődik délután 4-kor, majd a résztvevők fél 5-kor átvonulnak a Hollán Ernő utcába, engedélyük 5-ig érvényes. A másik csoport a Hollán Ernő utca Katona József utca felőli végénél tartja demonstrációját délután fél 4 és fél 6 között, tájékoztatott Tafferner Éva.
A szóvivő elmondta azt is, hogy a rendezvények nyitottak, így a résztvevők létszámát nem lehet előre tudni, a szervezők joga eldönteni, hogy kik csatlakozhatnak hozzájuk.

[popup][/popup]