Fizet a sikkasztással vádolt zsidómentő világháborús hős

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Hős, vagy nem?
Forrás: Népszava

2008. február 7.

Peren kívüli megállapodást kötött egy zsidómentő világháborús hős, aki a vád szerint elsikkasztotta egy holokauszt-túlélő vagyonát. A zsidó származású Aron Bell és felesége, Henryka 260 ezer dollárt (47 millió forint) fizet a floridai Janina Zaniewskának. A 90 éves asszony szerint Bellék elrabolták őt, Lengyelországba hurcolták egy öregotthonba, aztán visszautaztak Palm Beachre és elköltötték majdnem az összes pénzét.

Az ügy tavaly került a bíróságra. A 80 éves férfit és 58 éves feleségét lopással, sikkasztással és a sértett kizsákmányolásával vádolták. A megállapodás alapján az eljárás megszűnik, ha a vádlottak fizetnek és ezentúl kerülik a bajt.

Bell és felesége azt állította, hogy csak segítettek intézni a pénzügyeket, és a testileg és szellemileg egyre gyengébb Zaniewska vissza akart térni szülőföldjére. A lengyel származású asszony – aki egyébként a háború idején zsidókkal együtt raboskodott – időközben visszaköltözött Palm Beachre, korábban pedig egy házban lakott a házaspárral.

Volt szomszédja, Bell – eredeti nevén Aron Bielski – igazi háborús hős. A ma a Fehérorosz Köztársasághoz tartozó Stankiewiczében született, és három idősebb fivérével együtt bevetette magát az erdőbe, amikor 1941-ben Hitler megtámadta a Szovjetuniót.

A Bielski-testvérek hajtották végre a legnagyobb szabású fegyveres, zsidók által végrehajtott zsidómentő akciót a második világháborúban. Nagyjából 1200 ember köszönheti az életét nekik, főleg a nagyobb Bielskieknek. Aron 11-12 éves volt akkoriban, futárként tevékenykedett, az erdei rejtekhelyek között hozta-vitte a híreket.

A történetet könyvek, egy dokumentumfilm és egy hollywoodi nagyjátékfilm is feldolgozta, ez utóbbi idén kerül az amerikai mozikba.

[popup][/popup]