Filmnapok a Zsidó Nyári Fesztiválon

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. július 10. Magyarországon először látható alkotások, köztük a világszerte feltűnést keltett amerikai dokumentumfilm, az Európa elrablása (The Rape of Europe) is szerepel az idén a Zsidó Nyári Fesztivál tervezett programjában, a filmnapok vetítéseit a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban tartják – közölte a fesztivál sajtóirodája az MTI-vel kedden.

A szeptember 1-jétől 4-ig tartó vetítéssorozat keretében egy dokumentumfilmet, egy játékfilmet és két dokumentum-rövidfilmet mutatnak be.

Az Európa elrablása (The Rape of Europe) Lynn H. Nicholas azonos című könyve nyomán készült. A történet a második világháború alatt Európából elrabolt műkincsek útját követi. Az először bemutatott archív felvételek történelmi hűséggel elevenítik fel a kincsek elrablását, a fosztogatás menetét és a műtárgyak csodálatos megmaradását.

A pénzhamisítók (Die Falscher) című játékfilmet német-osztrák koprodukcióban, Adolf Burger életrajzi regénye nyomán forgatták. Adolf Burger tagja volt annak a pénzhamisító műhelynek, amelyet Hitler hozott létre 1936-ban. A csoportot a legnagyobb titokban, azzal a céllal működtették, hogy a háborús ellenfeleket gazdaságilag tönkretegyék.

A két, egész estés alkotáson kívül November Wandering, Berlinben élő rendezőnő két rövidfilmje szerepel a filmnapok tervezett programjában.

Az estéről, amikor Trockij eljött vacsorára” (The Night Trotsky Came to Dinner, 2005) címmel az alkotó parodisztikus dokumentumfilmben rekonstruálja családjának történetét.

A kóserek szeretik Berlint? (Berlin Beshert, 2002) című alkotás a zsidó kultúráról és a zsidó identitásról alkotott sztereotípiákat térképezi fel a mai modern Berlinben.

A Zsidó Nyári Fesztivált augusztus 25-től, tizedik alkalommal rendezi meg a Budapesti Zsidó Hitközség Idegenforgalmi és Kulturális Központja. A budapesti programsorozathoz ezúttal is több vidéki település csatlakozik. A kéthetes esemény keretében a filmvetítéseken túl zenei programokat, színházi előadásokat, kiállításokat tartanak.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]