Fideszes bátorítás a Magyar Gárdának

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszava

2007. december 12. Tovább bátorítja a Magyar Gárdát a Fidesz – egyedüliként a parlamenti pártok közül. Nemrég Braun Márton, a párt képviselője szólalt fel a gárda Gömbös Gyuláról elnevezett zászlóaljának sorfala előtt. Egy másik eseményen Salgótarján fideszes polgármestere vonult a gárdistákkal, a rendezvényen ott volt Wittner Mária is.

Eközben elítélte a szervezet tevékenységét az államfő is, aki hamarosan fogadja a cigányvezetőket, de a gárdaalapító Jobbik vezetőit nem. Mindezek ellenére a tatárszentgyörgyihez hasonló cigányellenes akció készül Kerepesen.

A tatárszentgyörgyi erődemonstrációt Sólyom László államfő is cigányellenes akciónak minősítetteFotó: Demecs Zsolt Miközben a Fidesz szavakban elhatárolódik az akcióival időről időre politikai közfelháborodást okozó Magyar Gárdától, a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési képviselői rendszeres résztvevői a Jobbik alapította szervezet rendezvényeinek. A 2004. december 5-i kettős népszavazás évfordulójáról Szekszárdon közösen emlékezett meg a gárda Tolna megyei Vitéz Gömbös Gyula zászlóalja és a Fidesz.

Felszólalt Braun Márton országgyűlési képviselő. Beszédet mondott Tóth Csaba Attila fideszes városi képviselő is, aki november végén egy testületi ülésen azt vágta a helyi szocialisták fejéhez, hogy “vörös bolsevik gyilkosok”. Bár a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András néhány hete még “elképesztő butaságnak” nevezte a gárda és a Fidesz kapcsolatát, Szijjártó Péter szóvivő tegnap lapunk érdeklődésére csak annyit közölt: Braun részvételéről nem tudtak, de kivizsgálják. A hét végén pedig az 1956. december 8-i megtorló sortűz áldozataira emlékezett Salgótarjánban a fekete egyenruhás gárdistákkal a szervezet augusztusi megalakulásán “zászlóanyaként” részt vevő fideszes Wittner Mária. Ennek kapcsán a helyi szocialista frakció visszautasította, hogy Székyné Sztrémi Melinda polgármester és több helyi fideszes képviselő a gárda egyenruhás, árpádsávos zászló alatt, árpádsávos koszorúval menetelő alakzatával vonult végig a főutcán.

A legnagyobb felháborodást azzal érte el a Jobbik alapította Magyar Gárda, hogy vasárnap a cigánybűnözés ellen tartott demonstratív felvonulást Tatárszentgyörgyön. A településen – rendőri biztosítás mellett, illetve a Nemzeti Őrsereg tagjainak sorfala előtt – mintegy 250 gárdista vonult végig. Felszólalt Bíber József Tibor, a Jobbik alelnöke, aki korábban azzal váltott ki közfelháborodást, hogy “a cigányságnak vérfertőzés útján degenerálódó, ősközösségi szintű szubkultúrában élő rétege termeli ki magából a cigánybűnözés egy részét”. Emiatt az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) vezetői személyes találkozót kezdeményeztek Sólyom Lászlónál. A köztársasági elnök időpont-egyeztetés után fogadja az OCÖ vezetését – mondta lapunk kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikáció Főosztályának vezetője. Sólyomhoz kíván fordulni Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. Kumin Ferenc kijelentette: az államfő nem fogadja a Jobbik képviselőit.

Hivatalból vizsgálja a gárda tatárszentgyörgyi felvonulását a Fővárosi Főügyészség, közölte tegnap Morvai Attila ügyészségi szóvivő.

Lengyel Tibor

*

Cigányellenes volt az akció

A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt a köztársasági elnök szerint. A radikális jobb látványos és botrányos megmozdulásokkal jelent meg a közéletben (…) eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek – írta Sólyom László a kisebbségi ombudsmannak küldött nyílt levelében. A Jobbik alelnökének nyilatkozata és a gárda akciója miatt ugyanis Kállai Ernő felemelte a szavát Szabó Mátéval, az állampolgári jogok biztosával, illetve Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi biztossal közös levelében. Válaszában az államfő azt írta: a radikális jobb veszélyes, mert társadalmi részkérdések megoldására (…) olyan választ kínál, amely alapvető emberi és alkotmányos értékeket tagad. A Jobbik alelnökének szavaira utalva kifejtette, “az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom”. Fontosak, adott esetben szükségesek a tiltakozások a megengedhetetlen eszmékkel szemben – zárta levelét Sólyom. Elítélte a történteket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, mert – mint fogalmazott – “a demokratikus Magyarországon nincs helye a félelemkeltésnek, a kirekesztő gyűlöletnek”. Ugyancsak ellenezte és visszautasította a tatárszentgyörgyi akciót Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke.

Újabb felvonulás – ezúttal Kerepesen

Pénteken a Pest megyei Kerepesen rendeznek a helyiek “önvédelmi demonstrációt”, azt követelve: távolítsák el az iskolából a roma gyerekeket – tudatta a Roma Sajtóközpont. A demonstrációt a szélsőséges Magyar Önvédelmi Mozgalom támogatja, és megjelenhet a Magyar Gárda is. A Roma Sajtóközpont szerint a fáklyás felvonulást a helyi pap hirdette ki a templomban. A cigány szervezetek ellentüntetést terveznek, a helyi romák pedig bezárkóznak vagy elköltöznek. A szülői munkaközösség felvonulásáról a szélsőséges Kuruc.info “Kerepes cigányok által veszélyeztetett biztonságáért” címmel adott hírt. A Roma Sajtóközpont úgy tudja, Franka Tibor polgármester a gárda jelenlétét is kérte a demonstráción. A rendőrség tudomásul vette és biztosítja a bejelentett kétszáz fős felvonulást.

[popup][/popup]