Fel, az égbe

Írta: Sz.K. - Rovat: Archívum, Gazdaság

Az EL AL Légitársaság Magyarországon 1989 augusztusában mutatkozott be, bár a repülés már ugyanennek az évnek a tavaszán megkezdődött. Szervezetileg a budapesti kirendeltség – a prágaival együtt – a bécsi területi igazgatósághoz tartozik, a munkát egy állandó izraeli irodavezető segíti. A kirendeltségen dolgozók átlag életkora alacsony, a vezető, Papp Csaba is 33 éves, és ez év februárjában bízták meg a képviselet vezetésével. Munkatársai mindannyian repülős múlttal rendelkeznek. Az 1990-91-re jellemző alia-forgalom, amely a szovjet zsidók szállítását bonyolította, bizony nagy terheket rótt az EL AL munkatársaira.

  • Minek a rövidítése az EL AL elnevezés? – kérdeztük Papp Csabától.
  • Nem rövidítés – felelte -, hanem egy ivrit kifejezés, annyit jelent, mint FÖLFELÉ, FEL AZ ÉGBE, s Hóseás próféta könyvéből (11:7) kölcsönözték. Magát a társaságot egyébként 1948 augusztusában alapították, az elhatározás az izraeli ideiglenes kormány részéről, három hónappal a függetlenség kikiáltása után született.

Mivel az országot ellenséges államok vették körül, és a függetlenségi háború során blokádot is alakítottak ellene, létkérdéssé vált az önálló civil légitársaság életre hívása. 1948 szeptemberében az ország első elnökét, Chaim Weizmannt kellett Genfből hazaszállítani, és bár Izrael rendelkezett katonai légierővel, az Európa, illetve az Amerikai Egyesült Államok területére nem repülhetett be. Így az új, civil légitársaság első járata ilyen történelmi esemény szereplőjévé vált. Weizmannt ugyanis arról a kongresszusról szállította haza, ahol az államot deklarálták.

  • Azóta mekkorára terjeszkedett a társaság, mely országokkal tartanak fönn kapcsolatokat?
  • A társaság létszámban nem nagy – 3800 alkalmazottal és 23 repülőből álló gépparkkal -, ám igen nagy forgalmú. Nyugat-Európában például Norvégia, Svédország, Luxemburg és Írország kivételével, mindenüvé üzemeltet járatokat. Az amerikai kontinensen Kanada és az USA hét városába repül közvetlenül az EL AL Tel-Avivból. Az elmúlt időszak változásai során nem csak kelet-európai országokkal, de a néhai Szovjetunió utódállamaival is sikerült össze- köttetési létesíteni. Menetrendszerű járataink repülnek Moszkvába és Szentpétervárra, illetve különjárataink Kijevbe, Kisinyovba, Taskentbe és Odesszába. Utóbbiak fő­ként az alijázókat szállítják, igaz, ma már jóval kisebb számban, mint amennyi pár éve Budapesten keresztül bonyolódott. Idén nyáron rengeteg jugoszláv utas repült a budapesti irodán keresztül Izraelbe – köztük sokan mint kivándorlók, mások csak hosszabb kint-tartózkodásra -, mivel a háború miatt belgrádi és zágrábi járataink nem közlekednek.
  • Milyen a budapesti iroda utasközönsége?
  • A nyár inkább a beutazók, az Izraelből Magyarországra érkezők szezonja. Meglátogatják az egykori lakóhelyüket és az itt maradott rokonokat. Kifelé ilyenkor nemigen utaznak, hiszen sem a klíma, sem az árak nem kedvezők: nagy ilyenkor a drágaság, mivel ez a helyiek vakációideje. Ekkor főként csak a Szohnut által szervezett 2-3-4 hetes táborok és kibuc-utazások résztvevői, illetve más zsidó szervezetek által kiküldött fiatalok utaznak ki. Az igazi turistaszezon szeptember, október táján, az őszi ünnepekkor kezdődik, és tart égé- szén április-májusig. Ebben az időszakban az utazási irodák az eilati üdüléseket is kínálják, ehhez Bécsből induló járatainkat veszik igénybe. Eilat népszerűsége évről évre növekszik, hiszen amint az irodák szlogenje hirdeti, itt egy évben csak négyszer esik az eső, a környék pedig páratlanul szép vízi és szárazföldi kirándulások, túrák lehetőségeit kínálja.
  • A 35 ezer forintos jegyárakért cserébe milyen szolgáltatásokat nyújtanak az utasoknak?
  • Minden útvonalon videofilmét sugárzunk, illetve audiocsatornákon keresztül zenés, izraeli folklór programokat közvetítünk. A fedélzeten izraeli italokat, borokat és kétféle meleg menüt szolgálunk fel, amelyek mind eleget tesznek a kóser előírásoknak. Az ortodoxok számára alatt kóser szervizt biztosítunk, de igény szerint vegetáriánus, illetve naturális (nyers) és gyermekmenüket is felszolgálunk. Alaposak a gépek műszaki, illetve az utasok biztonsági ellenőrzései. Flottánk a legmodernebb technológiával dolgozik, és elkötelezte magát a Boeing-típus mellett. Kevesen tudják, hogy társaságunkkal tel-avivi átszállással már a legtávolabbi célpontokat is rövid idő alatt elérhetik. Jó ideje közlekednek már gépeink Johannesburgba, és szeptember 3-án megindítottuk első ázsiai járatunkat is, Pekingbe.

Sz.K.

 

Címkék:1992-10

[popup][/popup]