Eszti és Beni oldala

Írta: Fritz Zsuzsa - Rovat: Archívum, Hagyomány

Fritz Zsuzsa összeállítása

2
1
10 3
4
12
11 5 6
8
7 9
13

Az elmúlt hónapokban ünnepeltük Jeruzsálem Napját Jeruzsálem a zsidó vallási és szellemi élet központja volt és maradt is mindig, még a szétszóratás idején is. Jeruzsálem felé fordulva imádkozunk, Jeruzsálem központi helyet foglal el imáinkban, Széder este pedig azt énekeljük: Jövőre a felépített Jeruzsálemben.

Az alábbi rejtvény és történet Jeruzsálemről szól.

Jeruzsálem rejtvény

Vízszintes:

4. A cionizmus atyja, sírja Jeruzsálemben van.

7. Dávid tornya héberül.

 1. Védett.
 2. Róla nevezték el a szélmalmot Jeruzsálemben.
 3. Halfajta (nagyon egészséges).
 4. Az izraeli parlament fordítva.

Függőleges:

 1. A Holocaust múzeuma Jeruzsálemben.
 2. A Siratófal héberül.
 3. A falakon belül lakó (Jeruzsálemben).
 4. …Egyetem.
 5. A siratófal másik ismert jelzője.
 1. Mózes héberül.
 2. +

9. Ezt veti a fa.

Nicanor kapuja

Augustus császár idejében, több mint 2000 évvel ezelőtt, élt egy gazdag kereskedő Alexandriában, Egyiptomban. Egyszerű, becsületes ember volt, aki igazán hitte, hogy pénze I-ten ajándéka. Imádta Jeruzsálemet, de még soha nem járt ott. Úgy gondolta, szíve nem bírná ki a lerombolt Szentély látványát.

Ebben az időben volt, hogy Herodes király, Júdea uralkodója meghívta Babilónia és Egyiptom zsidó lakóit, segítsenek I-ten házának újjáépítésében. Nicanor írt Herodesnek, és összes pénzét odaígérte az új Szentély számára. Herodes arra kérte Nicanort, készíttesse el a Szentek Szentje kapuját. Nicanor mindent eladott, még a hajóit és a házait is, és megköszönte I-tennek, hogy van elég pénze a kapu elkészítéséhez. Bronzból készült és a tizenkét törzs jelképe volt rajta aranyból és ezüstből. Amikor elkészült, Nicanor hajót bérelt, hogy elszállítsa a kaput Akkóba. Egynapos hajózás után hatalmas vihar támadt. Könnyítsetek a hajón! kiabált a kapitány. A matrózok mindenfélét bedobáltak a tengerbe, de a kapitány azt kiáltotta: Még! Még! Csak a kapu maradt végül. A tengerészek a kapu egyik szárnyát bedobták a tengerbe. Nicanor úgy sírt, mint egy gyerek. De a kapitány továbbra is azt kiáltotta: Még! Még! Nicanor a kapura vetette magát: Testvéreim! Engem is dobjatok be, vele együtt! Hirtelen elállt a vihar.

Mikor a hajó megérkezett Akkóba, Nicanor elmondta Herodesnek, hogy az egyik szárny a tengerbe veszett. Egyszer csak egy nagy hullám kerekedett és partra vetette a kapuszárnyat. Olyan volt, mint az új. Herodes emberei elvitték Jeruzsálembe és beépítették a Szentélybe. A történelem Nicanor-kapuként ismeri.

 

Címkék:1993-06

[popup][/popup]