Első találkozó: megbékélt a pápa a zsidó világszervezet új vezetőivel

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Híradó

2007. október 8. A WJC új képviselői sajnálatosnak nevezték, hogy egy időre fagyos volt a hangulat a Szentszék és köztük 

XVI. Benedek pápa fogadta hétfőn a Zsidó Világkongresszus (WJC) új vezetőit, akik biztosították a katolikus egyházfőt, hogy a nemzetközi zsidó szervezetben lezajlott belviszályoktól és a WJC élén történt változásoktól függetlenül a Zsidó Világkongresszus továbbra is ápolni kívánja “a római katolikus egyházhoz fűződő régi kapcsolatait”. A zsidó szervezet vezetői felhívták a figyelmet Iránnal kapcsolatos aggályaikra, ugyanakkor sürgették a párbeszéd megerősítését a mérsékelt muszlimokkal.

  Ronald Lauder  
  Ronald Lauder  

Ronald Lauder, a WJC új elnöke, Maram Stern alelnök és Michael Schneider főtitkár vett részt a pápai audiencián a Zsidó Világkongresszus részéről. Ott volt a találkozón Walter Kasper bíboros is, aki a zsidókkal való kapcsolattartásért felel a Vatikánban. Magánjellegű audienciáról volt szó, hivatalos beszédek nem hangzottak el.

“A találkozón kitértünk az iráni helyzettel kapcsolatos aggályainkra, nemcsak azért, mert ez a zsidókat fenyegeti, hanem mert az egész világ stabilitására veszélyt jelent” – mondta Schneider. A WJC delegációja ezenkívül ismételten nyitást javasolt a mérsékelt iszlám világ felé, és sürgette, hogy találjanak közös alapot a párbeszédre. A zsidó világszervezet korábban már szorgalmazta, hogy a vatikáni-zsidó párbeszédbe vonják be a mérsékelt muszlimokat is.

A találkozó után nyilatkozó Schneider szerint XVI. Benedek maga is pártolta ezt a javaslatot. A szervezet irányításával kapcsolatos belviszályok sorozata után ez év márciusában meglepetésre “menesztették” Israel Singert, a WJC korábbi alelnökét. A pápa most találkozott először a befolyásos és tekintélyes zsidó világszervezet új vezetőivel.

Schneider főtitkár elismerte az előző napon egy vacsorán, amelyen részt vett Kasper mellett több más bíboros is, hogy “sajnálatosan bizonytalan helyzetet” teremtett egy időre a WJC és a Szentszék kapcsolataiban a zsidó világszervezet vezetésének átalakulása. Biztosította azonban a kardinálisokat, hogy a WJC új vezetősége is ápolni kívánja a Vatikánhoz fűződő kapcsolatokat.

Az 1936-ban létrehozott Zsidó Világkongresszus a holokauszt áldozatainak svájci bankokban lévő alvó számláinak visszaszolgáltatásáért folytatott kampánya, az antiszemitizmus elleni harca és a szovjet zsidók Izraelbe történő emigrálásának engedélyezése melletti lobbizása révén vált ismertté.

[popup][/popup]