Elhunyt Lucien Hervé fotóművész

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 28. Elhunyt Lucien Hervé, eredeti nevén Elkán László. A magyar–francia fotóművészt kedd este, Párizsban érte a halál. 1910. augusztus 7-én született Hódmezővásárhelyen, asszimiláns zsidó családban. 1929-ben Párizsba ment. Festőnek készült, de egy Müller nevű fotóssal is dolgozott: ő a képeket készítette, Hervé riportszöveget írt. Müller 1938-ban Algírba ment.

  Az Eiffel torony Párizsban Lucien Hervé fotója  
  Az Eiffel torony, Lucien Hervé fotója  

Hervé nem hagyta veszni Müllernek a párizsi Marianne magazinnal kötött szerződését, a helyébe lépett egy kölcsöngéppel, s Müller néven szállította a riportokat. Az ellenállásban az illegális párt egyik vezetője lett Grenoble-ban. 1944-ben Párizsba ment, a háború után festett s a France Illustrationnak fotózott. 1949-ben ismerkedett meg a modern építészetnek új irányt adó Le Corbusier-vel, akinek “házi fotósa” lett, minden erejét a Corbusier-életmű képi újraértelmezésének szentelte.

A modern építészet számos kiválóságával került kapcsolatba: Alvar Aalto, Walter Gropius, Luigi Nervi, Breuer Marcell, Richard Neutra, Felix Candela, Kenzo Tange és Oscar Niemeyer alkotásait is megörökítette. 1961-ben az indiai Csandígarhban fényképezte a Le Corbusier tervezte kormányépületeket, majd az egzotikus tájak ősi építményeit, Perszepoliszt, Machu Picchut, Angkor Vatot, Knosszoszt, Palmürát és Baalbeket is felkereste. Remek zsánerképeket és portrékat is készített. Fotó és építészet című kollekcióját 1965-ben Budapesten is bemutatták, képeit hatvan tárlaton állították ki. Legutóbb idén tavasszal két párizsi kiállításon is láthatók voltak művei. 

(Forrás: Magyar Hírlap) 

[popup][/popup]