Élesen bírál a hamburgi lap

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

 

Der Spiegel: Az erőszakra kész magyar szélsőjobboldal uszít, az ellenzék és egyház hallgat
MTI

2008. június 8. A csalódottak felkelése címmel a magyar szélsőjobboldalról közölt cikket vasárnap utcára került számában a Der Spiegel.

A csalódottak felkelése címmel a magyar szélsőjobboldalról közölt cikket vasárnap utcára került számában a Der Spiegel. A hamburgi hetilap bevezetőjében hangoztatta: az erőszakra kész szélsőjobboldal félkatonai gárdát hoz létre, s a zsidók, valamint a cigányok ellen uszít. Eközben alig talál szembenállásra: az ellenzék és az egyház hallgat.

A riport műfajú írás előbb egy Szeged melletti kempingtáborba kalauzolta az olvasót, beszámolva arról, hogy több fiatal 88 számmal feliratozott trikót viselt. A 8-as szám az ábc nyolcadik betűjét, azaz a H betűt jelképezi, a két 8-as egymás mellett pedig a HH-nak azaz – minta hetilap írta – a “Heil Hitlernek” felel meg.

Az újság ezt követően az 52 éves K. Józsefet idézte, aki szerint üldözik a magyarokat. “Ezer évvel ezelőtt a germánok is bennünket szolgáltak. Ma pedig mi vagyunk a globalizáció és azoknak az embereknek az áldozatai, akik a palesztinoktól ellopták földjüket” – fogalmazott a Der Spiegel szerint a Magyar Gárda-tag K. József, aki szerint csak a gárda tudja megmenteni a magyar hazát.

A Magyar Gárda – mint az újság emlékeztetett rá – a szélsőjobboldali Jobbik párt vezetőjének, Vona Gábornak a teremtménye és a magyar neofasiszta mozgalom fő ereje.

Amióta Vona tavaly augusztusban létrehozta a gárdát, járja Magyarországot, s önkénteseket toboroz. A lap szerint “meglepő sikerrel”. Szavai szerint már 1300 férfi és nő csatlakozott a szervezethez, de legkevesebb 4000-es taglétszámmal kell majd rendelkezniük.

A Der Spiegel emlékeztetett arra, hogy a gárda az elmúlt hónapokban a budapesti várban és a Hősök terén tette le az esküt “a hazára, a szülőföldre és a népre.”

A gárdisták – mint írta – uszítanak a zsidók és a cigányok ellen, s dicsőítik azt a “nagy birodalmat”, amelyet Magyarország egykor alkotott még azokkal a területekkel, amelyekről az 1920-as trianoni békeszerződés keretében le kellett mondania.

Az újság a következőkben a magyar származású osztrák publicistát Paul Lendvait idézte, aki szerint a gárda csak “a jéghegy csúcsa.” Lendvai szerint sokkal veszélyesebb a társadalom politikai és gazdasági elhatárolódásának a hiánya. “Az egyház hallgat, az ellenzék pedig kokettál vele” – fogalmazott Paul Lendvai.

A Der Spiegel szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nem egyszer “a dörgölőzés mesterének” bizonyult. A populista Orbán – fogalmazott a hetilap – többször szólított fel a szocialista miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc megdöntésére.

A Fidesz vezetője vissza akar térni a hatalomba, s ehhez minden eszközt jogosnak tart – írta az újság, hozzátéve: Orbán tudja, hogy a szélsőjobboldali erők segíthetik ebben. Végül is a Jobbik aktivistái voltak azok, akik 2006 késő nyarán megrohamozták a budapesti állami televízió épületét, s utcai harcokat vívtak a rendőrséggel.

Az ilyen provokációk ellenére a Der Spiegel szerint Orbán igyekszik kapcsolatot tartani ezekkel az erőkkel. Több körzetben pártja már együttműködésre lépett a Jobbikkal. Március közepén pedig együtt szerepelt a nyilvánosság előtt a “vitatott” publicistával, Bayer Zsolttal.

S épp ez az ember – aki a jobboldali konzervatív Magyar Hírlapban rátámadt a zsidó értelmiségiekre – tartotta a laudációt a Fidesz 20. születésnapi ünnepségén – hangoztatta a Der Spiegel.

Az újság idézte Vásárhelyi Mária szociológust, aki szerint a “gulyásfasiszták” már hosszú ideje nem csak a legszélsőjobboldalibb vizeken halásznak, hanem népi jelszavaikkal elérik a “teljesen normális polgárokat” is.

A kiközösítés és a gyűlölet a lakosság széles rétegeiben “szalonképessé” vált – állapította meg Vásárhelyi, aki szerint mindezért a politikusok lavírozása a felelős. Ez a lavírozás az oka annak, hogy fokozatosan elmosódik a határ a radikális és a mérsékelt jobboldal között – idézte a Der Spiegel a magyar szociológust.

[popup][/popup]