Döbbenet! Náci háborús bűnös az EB-n

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Blikk

2008. június 16. Öregúr sétálgat Klagenfurt utcáin, mellette felesége, miközben élvezik a labdarúgó Európa-bajnokság hangulatát.

Az idilli képben nem is lenne semmi különös, csakhogy a The Sun című brit bulvárlap ezúttal nem akármilyen házaspárt fotózott le az osztrák városban, hanem a világ egyik legkeresettebb náci háborús bűnösét és második feleségét.

Milivoj Asner a második világháború után hagyta el szülőhazáját, Horvátországot, és Klagenfurtba menekült. Azóta álnéven élt a városban, bár a helyiek pontosan tudják, kit rejt a személyazonossága. Ezt megerősítették a brit újságírónak is, aki kikérdezte a férfi szomszédjait. Egyikük még dicsekedett is vele, hogy egy „SS-tiszt” él a vele szemben lévő házban.

Milivoj Asner rendőrtiszt és Gestapo-ügynök volt a második világháborúban, több száz zsidó deportálásáért felelős. Horvátországban el is ítélték, de Ausztria nem hajlandó kiadni a férfit, rossz egészségügyi állapotára hivatkozva. Ennek viszont ellentmondott, hogy Asner látszólag minden nehézség nélkül, békésen sétált. A The Sun megszólította az utcán: az öregúr nem tagadta, kicsoda, de nevetségesnek nevezte a vádakat.

A férfi negyedik a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ náci háborús bűnösöket felsoroló listáján, és szerepel az Interpol legkeresettebb bűnözői között is.

A fotó ide kattintva tekinthető meg:

[popup][/popup]