Díjátadás és könyvbemutató

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

Díjátadás és könyvbemutató

November 18-án, meghitt hangulatú ünnepségen, mintegy ötvenfőnyi közönség és a sajtó képviselőinek jelenlétében másodízben adták át a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület által alapított két díjat az ez évi kitüntetetteknek.

A MÚOSZ székházában tartott rendezvényen, Deák Gábor megnyitó szavait követően mutatták be a sajtónak és a nagyközönségnek a Majd megvirrad már című kötetet, amely első az egyesület tervezett évkönyveinek sorozatában. A könyv írásait a Szombat elmúlt tíz évének terméséből válogatta össze Kulcsár Zsuzsanna.

A Magyar Zsidó Kultúráért díjat Kertész Imre író kapta életművéért. A laudáció után, melyet lapunk főszerkesztője mondott el, Székely Gábor, a Mazsike elnöke nyújtotta át Jakovits József festményét a kitüntetettnek, s arról szólt, hogy a Mazsike működésének tíz éve során két maradandó értéket már bizonyosan teremtett: a zsidó oktatás terén a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskolát, a zsidó kultúra terén pedig folyóiratát, a Szombatét

A Várhegyi György-díjat (amelyet a névadó oktatásszociológusról, a Lauder iskola egyik kezdeményezőjéről, alapítójáról neveztek el) ebben az évben Klein Judit, a Scheiber Sándor Tanintézet fiatal vallástanára vehette át. Deák Gábor hangsúlyozta, ettől az évtől kezdve valamennyi honi zsidó oktatási intézmény pedagógusai javasolhatók a kitüntetésre.

Címkék:1999-12

[popup][/popup]