Clinton stábja szerint Obama nem eléggé Izrael-barát

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hír3

2008. február 28. Hillary Clinton stábja úgy igyekszik beállítani, hogy Barack Obama, aki a volt first lady vetélytársa a demokrata elnökjelöltség megszerzésében, nem eléggé Izrael-barát – írta a Newsweek.

A hetilap szerint több jel is arra utal, hogy az előválasztási versenyben vesztésre álló Clinton kampánystábjának több tagja megkérdőjelezi, hogy az afro-amerikai szenátor számára is nagyon fontosak az amerikai-izraeli kapcsolatok. Annie Totah, Clinton pénzügyi tanácsadója egyik e-mailjében egy konzervatív blogger Obama-ellenes “nyugtalanító” cikke kapcsán azt tanácsolta a címzetteknek: bölcsen szavazzanak az előválasztásokon.
A Newsweek szerint a Clinton-stáb – legalábbis több tagjának megnyilvánulása alapján – arra törekszik, hogy elfordítsa a zsidó szavazókat Obamától. Ann Lewis, Clinton egyik főtanácsadója egy januári konferencián, amelyen a legnagyobb amerikai zsidó szervezetek vezetői vettek részt, hangsúlyozta a volt first lady erős Izrael-barátságát, ugyanakkor finoman kétségeit fejezte ki Obama elkötelezettségét illetően. Azt állította, Obama külpolitika főtanácsadója Zbigniew Brzezinski. Brezinski fekete bárány a zsidó körökben, mivel a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó helyeselte Az izraeli lobbi című cikk, illetve könyv megjelenését 2006-ban. (A könyv az amerikai külpolitika legtöbb problémáját az izraeli lobbi befolyására vezeti vissza.)

A hetilap rámutatott, hogy Brzezinski nem Obama főtanácsadója. Howard Wolfson, Clinton szóvivője nem volt hajlandó kommentálni a Newsweeknek azt az állítást, hogy a Clinton-stáb esetleg szervezett akciót folytat a zsidó szavazók Obamától való elidegenítésére. A Newsweek megállapította: az amerikai zsidó vezetők többsége egyetért abban, hogy Obama egyértelműen Izrael támogatója. A hetilap szerint néhány befolyásos amerikai zsidó és izraeli személyiség azért kritizálja Obamát, mert kinyilvánította, hogy elnökké választása esetén tárgyalna az iráni vezetéssel.

[popup][/popup]