Brit zsidómentő diplomatáról készít filmet Szabó István

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 31. Brit sajtóértesülés szerint Szabó Istvánt kérték fel annak a filmnek a megrendezésére, amely a több ezer német zsidót kimenekítő brit kém-diplomata, Frank Foley történetét dolgozza fel.

  Frank Foley  
  Frank Foley  

Foley a harmincas években a berlini brit nagykövetségen dolgozott útlevél-ügyintézőként, valójában azonban a brit külső  felderítés, az MI6 rezidense volt. Diplomáciai beosztását kihasználva a náci Németországban akkor már üldöztetésnek kitett, távozni kívánó zsidók ezreit látta el útiokmányokkal.

A mélyen hívő katolikus brit kém nem egyszer saját életét is  kockára tette, amikor gyűjtőtáborokat felkeresve próbálta elérni a zsidó foglyok szabadulását, sőt sokszor hamis útlevelekkel is ellátta a menekülőket, akik közül többet saját otthonában bújtatott.

Foley-nak éppen néhány hete emeltek szobrot szülőfalujában, a délnyugat-angliai Highbridge-ben.

  Szabó István  
 

Szabó István (Fotó: Reuters)

 

A közeli nagyváros, Weston-super-Mare napilapja, a The Weston Mercury most hírül adta, hogy film készül Foley történetéről, és a rendezésre Szabó Istvánt kérték fel, aki “hamarosan aláírja” a megbízást. Timothy Haas producer a lapnak elmondta: a forgatás fő helyszíne Magyarország lesz, mert az itteni épületek “ideális hátteret adnak” egy II. világháborús filmhez. Lesznek jelenetek, amelyeket Londonban és Highbridge-ben vesznek fel – tette hozzá.

Haas “csodálatos rendezőnek” nevezte Szabó Istvánt, és közölte: a szereplőválogatás már folyik a “The Inside Outside Man” címet viselő filmhez, de neveket még nem említhet

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]