Beemelték a Zsinagóga óráját

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 15. / Vígh Gabriella

A több mint 20 éve nem működő szerkezet, megújult formában teljes pompájában és hibátlan pontossággal mutatja majd az időt szeptember első felétől. Addig ugyanis még számos technikai műveletet kell végrehajtani a beszerelésével kapcsolatban.

  A pecsi Zsinagoga  
  A pécsi zsinagóga  

Két darus teherautó is érkezett a Kossuth térre kedden korán reggel a Zsinagóga elé. Az egyik azt az órát szállította, amely a Pécsi Zsidó Hitközség istentiszteleteinek helyet adó templom nyugati homlokzatára került. A másik, a szerkezet szakszerű beemelését biztosította.
A számlap zománcozott felületét a Bonyhádi Zománcgyárban készítették, míg a teljes terv és mechanikai szerkezet Gulácsy János elektromechanikus nevéhez és munkájához fűződik. A megvalósulás még “Az Én Kulturális Fővárosom” című EKF-es projektnek köszönhető részben, amelyet a mester sikeresen pályázott meg.
A kuriózumot most még nem áruljuk el, majd a megszentelés az ünnepélyes átadás alkalmával minderre fény derül. A Zsinagóga új homlokzati órájához a Pécsi Zsidó Hitközség és Pécs város önkormányzata közösen kétmillió forinttal járult hozzá- tájékoztatott Krausz István elnök. Az óra, a készítő műhelyben egy hetes próbaüzemen már megfelelt a követelménynek, most a helyszíni behangolás munkálatai következnek.
Szeptember első felében már hivatalosan is mutatja az időt.

(Forrás: Pécs Tv)

 

[popup][/popup]