Bármi a gondja, Sano megoldja

Írta: Szegő Krisztina - Rovat: Archívum, Gazdaság

Bruno’s Enterprises

Nemrégiben jelent meg a magyar piacon a Sano, a világ egyik legnagyobb kozmetikai és háztartás-vegyipari termelővállalata. A cég magyarországi bemutatkozása alkalmából Budapestre érkezett Bruno Landesberg elnök és Zwi Neumann vezérigazgató. Sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a magyarországi gazdasági vezetőkkel már első látogatásuk alkalmával is igen jó légkört sikerült kialakítani, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy nem csupán egy-két üzletet, hanem szoros, hosszúlejáratú kereskedelmi kapcsolatokat létesítsenek. Habár Közép-Európában hihetetlenül nagy a verseny a kozmetika- és a háztartásvegyiparban, e szakma legnagyobb és legsikeresebb izraeli vállalata mégis felkeltette a kereskedelmi cégek érdeklődését. Sikerült a megszokottnál rövidebbre fogni a termelők és fogyasztók közti utat, vagyis kikapcsolni a közvetítőket, ezért úgy tűnik, hogy kedvező árral jelentkeznek. A megkapaszkodás érdekében kisebb haszonnal megelégednek, illetve nagyobb összegeket fordítanak reklámokra. Az első időben terveik szerint kereskedni kívánnak termékeikkel, később, ha sikert aratnak, behoznák a know-how-t, és vállalatot alapítanának.

A Sano megjelenése alkalmából rendezett sajtótájékoztatóra a szervezők meghívták azon magyar kereskedelmi vállalatok képviselőit is, akik forgalmazzák már a termékeket. A megjelent partnervállalatok képviselői elismeréssel szóltak róluk, hiszen a cikkek minősége és csomagolása állja a versenyt a nagy világmárkákkal.

Bruno Landsberger, a Sano elnöke elmondta magáról és vállalatáról: Romániában született, gyakran jár látogatóba Erdélybe. Vállalatát 1945 elején alapította, 80 négyzetméteren, 5 munkatárssal. Az elmúlt évtizedek alatt ipari nagyhatalommá nőtte ki magát, 55 ezer négyzetméternyi területen 500 alkalmazottat foglalkoztat, tavalyi évi forgalma elérte a 80 millió dollárt. ״Bármi a gondja, a Sano megoldja” hirdeti szlogenje, és valóban, a termékek hihetetlenül széles skáláját kínálják. Konyhai és fürdőszobai tisztító és állagmegóvó szereket, fa-, kárpités autókondicionálókat, légfrissítő, rovarirtó és babaápolási készítményeket. Habár érdekeltségeik működnek már Észak- és Dél-Amerikában, megjelentek Európa, Afrika és Ausztrália piacain, mindig jó érzéssel tölti el, ha egy újabb országban mutatkozhat be.

Arra a kérdésemre, hogy a volt szocialista országok közül először miért Magyarországot választották, és miért most? Megtudhattam: úgy találták, sok a hasonlóság Izrael és Magyarország gazdasági szokásai, pénzügyi és bankeljárásai között, és igen kedvezően fogadták termékeiket.

Zwi Neumann a jövőről beszélt. Sok pénzt költenek kutatásokra, fejlesztésekre, a vásárlók igényeinek megismerésére, a csomagolás tökéletesítésére. Nagyon figyelnek az ökológiai problémákra, környezetvédelemre. Amikor a világ rádöbbent az ózonréteg károsodására, a Sano az elsők között szüntette meg a hajtógázokkal működő termékek gyártását.

Szegő Krisztina

Címkék:1993-03

[popup][/popup]