Barack Obama „a fekete antiszemitizmus ellen”

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Szombat információ

2008. január 27. A kenyai származású elnökjelölt a szombaton Dél-Karolina államban tartott demokrata párti előválasztáson elsöprő fölénnyel nyert Hillary Clinton ellenében…

   
  Barack Obama  

A kenyai származású elnökjelölt határozottan állást foglalt az afroamerikai vallási közösségekben mutatkozó antiszemitizmus és más előítéletek ellenében. A demokrata párt egyik esélyese Atlanta városában egy baptista templomban szólalt föl a Martin Luther King napon.

Mint mondta, az afroamerikai közösség, amely „hosszú időn át elszenvedője volt az embertelenségnek”, nem volt mindig hű a nagy polgárjogi vezető szelleméhez.

„Kivetettük magunk közül azon embertársainkat, akik melegek, ahelyett, hogy magukhoz öleltük volna őket.”

„Az antiszemitizmus átka is időről időre felütötte fejét közösségünkben. És hosszú időn át voltak olyanok is közöttünk, akik a bevándorlókat vetélytársnak tekintették a munkahelyekért folytatott harcban, ahelyett, hogy társat láttak volna bennük a lehetőségekért vívott küzdelemben.”

Néhány zsidó vezető és közéleti ember – köztük Richard Cohen, a Washington Post publicistája, arra kérte Obamát, foglaljon állást az általa látogatott chicagói Trinity Church radikális tanításaival kapcsolatban. E közösség egyik kiadványa ugyanis egy ízben a Nation of Islam a hírhedten antiszemita vezérét, Louis Farrakhant méltatta. Más zsidó személyiségek, mint például Michael Chabon író, ezt a kérést túlzónak és fölöslegesnek ítélték, miután Obama több alkalommal is határozottan elítélte Farrakhant és követőit.

Noha a felmérések szerint a demokratákra szavazó amerikai zsidók többsége Hillary Clintont támogatja, a legnagyobb zsidó szerveztek vezetői nemrég nyilatkozatot tettek közzé. Ebben jónak látták határozottan cáfolni egy Obama-ellenes e-mail kampány állításait, mely szerint Obama moszlim, akit egy Amerika-ellenes moszlim konspiráció keretében próbálnak bejuttatni a Fehér Házba. „Ha egy zsidó elnökjelöltet illetnének konspirációs vádakkal, mi elvárnánk az egyértelmű cáfolatot nem zsidó részről” – indokolták fellépésüket.

[popup][/popup]