Azonosítatlan áldozatok fényképeiből nyílik kiállítás

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírextra

2008. május 25. Azonosítatlan holokausztáldozatok fényképeiből nyílik pénteken este kiállítás Kolozsváron a Tranzit Házban.

Könczei Csilla, a szervező Tranzit Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: a Tudsz róluk? című kiállítás ötlete úgy született, hogy megtaláltak két fényképalbumot, amelyet Katz Márton egykori kolozsvári nyomdász állított össze 1945-ben. A fotók a II. világháború ideje alatt Kolozsvárról deportált zsidók hátrahagyott személyes tárgyai közül származnak. A darabonként 150 fekete-fehér fényképet tartalmazó albumokban többnyire családi portrék láthatók. Ezek olyan személyeket örökítenek meg, akiket a mai napig nem sikerült azonosítani.

Bár a II. világháború alatt lezajlott tragikus eseményektől 64 év telt el, a szervezők remélik, hogy több személyt is felismernek majd a látogatók. A kiállítás Kolozsváron az egykori Poalé Cedek zsinagóga épületében tekinthető meg, amely jelenleg a Tranzit Alapítványnak ad otthont. A szervezők az ingatlan külső és belső tereit felhasználva, multimédiás eszközökkel akarják felhívni az emberek figyelmét az egykori zsidó közösség hiányára.

A kiállítás anyagához a széles közönség is hozzáférhet a világhálón keresztül (www.missingsince1944.ro). Az internetes felület főként azoknak az egykori kolozsváriaknak szól, akik időközben Nyugatra vagy Izraelbe emigráltak.

Az 1941-es népszámlálási adatok szerint Észak-Erdélyben 165 ezer olyan személy élt, akik a magyarországi zsidótörvények hatálya alá kerültek. Körültekintő számítások szerint közülük körülbelül 120-125 ezren pusztultak el haláltáborokban és munkaszolgálatban. Kolozsváron 1941-ben 16 ezer zsidó élt, akiknek szintén körülbelül a háromnegyede jutott hasonló sorsra. A mai Erdély területén – amely Dél-Erdélyt is magában foglalja – már csak körülbelül 1500 magát zsidó nemzetiségűnek vagy izraelita hitűnek valló személy él.

[popup][/popup]