Az elnöki palotára kacsingat a főpolgármester

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 19. New York éléről a Fehér Házba – ezt szeretné megvalósítani Michael Bloomberg, az amerikai nagyváros főpolgármestere. A 65 éves politikus, aki lengyel zsidó bevándorlók leszármazottja, hatalmas vagyonának köszönhetően 1 milliárd dolláros választási kampányt tervez.

  Michael Bloomberg  
  Michael Bloomberg  

Michael Bloomberg a hírek szerint független jelöltként szállna ringbe a Fehér Ház megszerzéséért, illetve a Unity08 nevű politikai szervezet színeiben indulhat.

Ha a metropolisz vezetője valóban ringbe száll, az alaposan fölboríthatja a hagyományos republikánus- demokrata fölállást az elnökválasztáson.

Népszerűtlenül kezdett

Bloomberget 2001-ben választották New York élére, nem sokkal a Világkereskedelmi Központ ikertornyait ért merénylet után. E leinte cseppet sem volt népszerű, mert meghúzta a nadrágszíjat – emelte az adókat, kitiltotta a dohányzókat az éttermekből, bárokból, és hadat üzent az utcai árusoknak is.

Megválasztása után a népszerűsége a 24 százalékot is alig érte el. Ám időközben a dolgok jóra fordultak.

Sikert sikerre halmoz

Bloomberg megszüntette New York város költségvetési hiányát, csökkent a munkanélküliség, jelentősen visszaszorult a bűnözés, olyannyira, hogy New York immár az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabb városa.

Azt is a javára írják, hogy a merényletek után csak kevesen költöztek ki New Yorkból. Politikája olyannyira sikeres volt, hogy 2005-ben újraválasztották.

Most pedig azt fontolgatja: elindul az elnökségért. Elemzők szerint Bloomberg nem késett el semmivel, hiszen az induláshoz szükséges 700 ezer aláírást szinte bármikor képes összegyűjteni.

Annyit költhet, mint a többiek összesen

Egyik közeli tanácsadója pedig megszellőztette: a főpolgármester máris 1 milliárd dollárt (180 milliárd forintot) tett félre az elnöki kampányra – annyit, amennyit elemzők szerint a republikánusok és a demokraták összesen fognak költeni.

Bloombergnek nem okoz gondot a pénz előteremtése, hiszen magánvagyonát több mint 5 milliárd dollárra becsülik. Főpolgármesterként” évi 1 dollárt keres, és noha rendkívül gazdag, munkába mégis metróval jár.

(Forrás: www.inforadio.hu)

[popup][/popup]