Átadták az idei Scheiber Sándor-díjakat

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kultúra

2008. március 3. Féner Tamás fotóművész, az MTI képszerkesztője, Novák Attila történész, szerkesztő és Turán Tamás rabbinikus tudós kapta az idei Scheiber Sándor-díjat, amelyet Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára adott át hétfőn Budapesten.

(MTI) – Az 1995-ben alapított, és első ízben 1996-ban átadott elismerést azok a magyar állampolgárok kaphatják meg, akik kiemelkedőt alkottak a hebraisztika, a judaisztika, a zsidó vallás- és művelődéstörténet, az oktatás, valamint a zsidók és a nem zsidók közötti párbeszéd, illetve a tolerancia előmozdításáért.

A díjakat hagyományosan Scheiber Sándor főrabbi, a nyelvtudomány doktora halálának évfordulóján kapják meg a kitüntetettek.

Turán Tamás hebraista, Féner Tamás fotóművész és Novák Attila történész a Szombat szerkesztője, az idei Scheiber Sándor-díj kitüntetettjei (Fotó: Soós lajos MTI)

Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke, 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett genizákkal foglalkozott és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

[popup][/popup]