Ahmadinezsádot a teheráni felső vezetésből is kritizálják

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság Online

2007. október 10. Éles belső bírálat érte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt egy a legfelsőbb vezetéshez tartozó politikus részéről, aki a szemére vetette, hogy egyre több ország fordul Teherán ellen, és a gazdaság sem teljesít jól.

Haszan Rohani, a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács tagja a Mérséklet és Fejlődés Párt gyűlésén szólalt fel szerdán. Nem támadta név szerint a radikális államfőt, de utalásai világosan az ő politikájára vonatkoztak. “Nemzetközi téren fenyegetettebbek vagyunk, mint eddig bármikor. Az ország diplomáciája akkor lesz sikeres, ha nem engedi az ellenségnek, hogy megszerezze más államok támogatását velünk szemben… Sajnos, az ellenségeink száma nő. Tegnapig (csak) Nagy-Britannia állt az Egyesült Államok mellett, de most Franciaország is közelebb került hozzá” – mondta.

Ami a gazdaságot illeti, a politikus szerint hiába magasak az olajárak, “nem látni egészséges és dinamikus gazdaságot… Ha alapos és átfogó tervünk lenne, az ország gondjainak többsége megoldódhatna” – jelentette ki. Ahmadinezsád hatalomra kerüléséig Rohani Irán főtárgyalója volt nukleáris ügyekben. Ezalatt jóindulatú gesztusként elősegítette a megállapodást az európai hatalmakkal az iráni urándúsítás felfüggesztéséről. Miután leváltották, a dúsítás az ENSZ szankció ellenére folytatódott. A politikus máig tagja a legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsnak, és két, vallási vezetőkből álló állami ellenőrző testületnek.

[popup][/popup]