A pénzt összejött, lassan a felújítás is kész

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Az idén elkészül a felújított váci zsinagóga

2008. január 14./ MTI Befejező szakaszához érkezett a váci zsinagóga felújításának munkája, a 135 éves műemléképület átadása ez év közepén várható – közölte a Váci Zsidó Hitközség elnöke hétfőn az MTI-vel. Turai János elmondta, hogy a város szívében álló, latin-romantikus stílusjegyeket viselő épület 1864-ben Alois Cacciari olasz építőmester tervei alapján készült.

   
  A váci zsinagóga  

A második világháború pusztításait a zsinagóga épségben átvészelte, ám ezt követően – immár tanácsi tulajdonként – egyre elhanyagoltabbá vált, már-már az összeomlás veszélye fenyegette. Tetőszerkezete be is omlott, és egy ideig hajléktalanok tanyáztak benne.
Végül a Váci Zsidó Hitközség visszavásárolta az épületet a helyi önkormányzattól és a ,90-es években hozzálátott a helyreállításhoz szükséges pénz előteremtéséhez. A felújítási munkálatok öt éve kezdődtek, s hozzávetőleg 200 millió forintba kerül a teljes rekonstrukció. Ebben a Mazsihisz, s a városi önkormányzat is segített, s pályázati pénzeket is sikerült elnyerni – emlékeztetett az elnök.

Jelenleg vasbetonszerelők, szerkezetlakatosok, asztalosok, festők dolgoznak a helyreállításon. A terv szerint a zsinagógát az átadás után elsősorban hitéleti célból működtetik majd, de emellett a helyi művészetek, az oktatás és a kultúra szolgálatába állítják. A holokauszt után felújított zsinagógák közül a váci lesz az első az országban, amit a helyi hitközség saját beruházásában épít újjá – hívta fel rá a figyelmet Turai János.

[popup][/popup]