A „Negyvenkedők Klubjának” közleményei

Írta: Archívum - Rovat: Archívum

A magyar zsidóság a Hágádá 4. stációjában van. (Gondoljunk arra a gyerekre, aki még kérdezni sem tud.) A 30-50 évesek már túl vannak első kudarcaikon, melyet részint identitásuk, részint neveltetésük folytán szereztek. A holocaust első generációja képtelen volt kiheverni a megpróbáltatásokat, és ezek gyermekeikben halmozottan tovább öröklődtek.

S míg a harmadik generáció (különösen a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 1989-es megalakulása) óta magától értetődően vállalhatja identitását, beleértve az Izraelbe való utazási lehetőségét a

Szochnut és megannyi zsidó ifjúsági szervezet segítségével, addig a legtöbb – egyéb gonddal is megbirkózni kénytelen 30 éven felüli nemzedékbe tartozók nemcsak utazni nem tudnak, hanem természetesen emberi és zsidó kapcsolatai is korlátozottak. Külföldről semmilyen segítséget nem kapunk, belföldről is csak esetlegesen.

A klubnak az a célja, hogy ennek a 30-50 éves korosztálynak lehetőséget biztosítson a társas életre, a kapcsolatteremtésre, a zsidó kultúrában való tájékozódásra, amely segíthet az identitás megtalálásában.

 

Címkék:1991-02

[popup][/popup]