A MAZSIHISZ vizsgálatot kér, a Mokka körültekintőbb lesz, az ORTT vizsgálni fogja az ügyet

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 30. Harmadik napja tart a megrökönyödés: most már mindenkit meghívhatnak, mindenki mindent mondhat és hazudhat egy televíziós műsorban? A súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Polgár Tamás – aki Tomcat-nek hivatja magát – a tv2 reggeli Mokka című műsorában a zsidóság szent könyvéből, a Talmudból “idézett” elképesztő biztatásokat a gójok megölésére és meggyalázására. A Mokka főszerkesztője azóta nagyobb körültekintést ígért. A MAZSIHISZ a legfőbb ügyészhez fordult, az ORTT pedig testületi ülésen tárgyalja meg az ügyet.

Nem marad következmény nélkül Tomcat legutóbbi szereplése. A terrorcselekmény előkészítésével, illetve robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsított internetes blogger a tv2 Mokka című műsorában “Talmud-szakértőként” állt a nyilvánosság elé, azt állítva, hogy a zsidók szent könyve erőszakos cselekményekre buzdítja a zsidókat a keresztényekkel szemben. Tegnapi lapunkban közreadtuk a megdöbbentő “idézet-fűzért”, amelyek között ilyenek szerepelnek: “a gójokkal szemben minden eszköz megengedett… egy gój megölése nem bűn.” Egyéb gyűlöletre korbácsoló mondatok is elhagyták Tomcat száját, ezek másodszori közreadásától most eltekintünk.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) már szerdán levelet küldött Kovács Tamás legfőbb ügyésznek, arra kérve őt, hogy vizsgálja ki, történt-e bűncselekmény a műsorban. Feldmajer Péter, a MAZSHISZ elnöke kérdésünkre félreérthetetlenül leszögezte, hogy a hitközség abszurdításokról nem kíván vitázni. Utalt azonban arra, hogy például az 1000 éves magyar jogrend törvényeinek tömkelegében megannyi bírói döntés, jogi vélemény látott napvilágot, amelyekből jócskán lehet idézni. Egy 5000 éves jogrend még nagyobb tárháza a legkülönbözőbb döntéseknek és nyilvánvaló hazugságokat is lehet terjeszteni azokról. A Talmudot egyébként csak az tudja megfelelően értelmezni, aki elolvasta. Erre azonban csak azok képesek, akik tudnak héberül. A MAZSIHISZ elnöke emlékeztetett rá, hogy a Talmudot már megkísérelték meghamisítani. A harmincas években, a zsidóellenes törvények idején is történt ilyen, a hamisítót később elítélték.

A Mokka főszerkesztője azt ígérte, hogy a jövőben körültekintőbben fogják kezelni ” az ilyen típusú személyek ” (mármint a szélsőségesek – a szerk.) szerepeltetését. A tv2 szóvivője, Lóránt Gergely kijelentette, sajnálatosnak tartják a történteket, és elhatárolódnak a szélsőséges kijelentésektől. Ladvánszky György, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja kérdésünkre elmondta, zavaró Tomcat megjelenése a képernyőn. A műsorszolgáltatóknak önmérsékletet kellene tanúsítaniuk, és vigyázniuk kellene arra, hogy súlyos bűncselekményekkel meggyanúsított embereket ne hívjanak meg műsorukba – mondta. Megjegyezte: etikátlannak tartja a közvéleményt felborzoló személy szerepeltetését. Az ügyben előterjesztést kíván tenni a legközelebbi testületi ülésre.

(Forrás: Népszava Online)

[popup][/popup]