A Magyar Parlament Külügyi Bizottságának állásfoglalása Izrael Állam megalakulásának 60. évfordulója alkalmából

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2008. május 13. Az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága május 13-án fogadta el állásfoglalását egységesen Izrael állam megalakulásának 60. évfordulója alkalmából.

Az állásfoglalás teljes szövege:

1. A Magyar Országgyűlés köszönti Izrael Államot megalakulásának 60. évfordulója alkalmából.

2. Izrael Állam és a Magyar Köztársaság között a politikai, gazdasági és kulturális együttműködés intenzív, ami mindkét ország állampolgárainak javára válik.

3. Magyarország – XX. századi történelmét is szem előtt tartva – tevékenyen hozzájárul Izrael Állam biztonságának növeléséhez akár kétoldalú alapon, akár az Európai Unió vagy a NATO, illetve más nemzetközi szervezetek keretei között.

4. Magyarország a világban támogatja a békét, az emberi és kisebbségi jogok biztosítását, illetve a demokrácia terjedését. Meggyőződésünk, hogy Közel-Keleten a béke a stabil zsidó állam és az életképes palesztin állam megteremtésével garantálható.

5. A kétoldalú kapcsolatok fontos tényezője a magyarországi zsidó közösség. Ennek a közösségnek vallási és kulturális jogait a Magyar Köztársaság mindenkori kormányának kötelessége garantálni.

6. Magyarország külön figyelmet fordít az Izraelben élő közel 200.000 olyan állampolgárra, aki számon tartja, hogy a Kárpát-medencéből származik. Ez a magyar ajkú közösség nagyban hozzájárulhat a kétoldalú kapcsolatok további erősítéséhez.

Németh Zsolt elnök
Szabó Vilmos alelnök
Kozma József alelnök

[popup][/popup]