A holokausztra emlékeztető újabb macskaköveket helyeznek el vidéken

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 14. A holokauszt áldozataira emlékeztető újabb macskaköveket helyeznek el a jövő héten nyolc vidéki helyszínen; Gunter Demning német művész áprilisi budapesti akciója után most 32 követ helyez el Nagykőrösön, Szolnokon, Kiskunhalason, Szegeden, Makón, Újfehértón, Kisvárdán és Mátészalkán – közölték a szervezők az MTI-vel.

Gunter Demning a vészkorszak hatmillió zsidó, roma, homoszexuális és politikailag üldözött áldozatának próbál meg emléket állítani. Projektje Kölnben indult, a kezdeményezés nyomán Németországban mára 250 helységben 11 ezer követ helyeztek el. Az akció eddig Ausztriában és Magyarországon folytatódott.

A Stolpersteine (“Botlatókövek”) elnevezésű kezdeményezés – a járda kockaköveire illesztett réztáblácskákkal – mementóként hirdetik az elhurcoltak nevét, lakhelyét és foglalkozását, helyenként a deportáltak meggyilkolásának helyszínét is.

A projekt, amelynek megvalósításához egy német és egy magyar intézmény – 2B Galéria és a kölni NS-Dokumentationszentrum – is bekapcsolódott augusztusban Magyarország nyugati részében folytatódik.

(Forrás: www.metro.hu)

[popup][/popup]