90 éve született a képregény atyja

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 27. Jack Kirby Kilencven éve, 1917. augusztus 28-án született New Yorkban. Egy osztrák származású zsidó család második gyermeke volt, ifjúságát az utcai bandaharcok, a mozikban töltött unalmas délutánok sorozata töltötte ki.

  Jack Kirby  
     

A hagyományos iskolarendszerhez nem fűlött a foga, így inkább magát képezte és az újságok folytatásos képregényei nyomán ő is rajzolni kezdett: nem a stílust utánozta, hanem a technikát, a valóság reprodukálása helyett lendületes mozgásokat ábrázolt, eltúlozva a szereplők méreteit.

Műveire hosszas kilincselés után sem akadt vevő, így karikatúristának állt, a rajzasztalnál kötött barátságot Joe Simonnal, akivel később képregények, történetek és hősök százait alkották meg együtt.

A párost a Martin Goodman által alapított Timely Comics szerződtette, s ők rögtön megalkották minden idők egyik legnagyobb sikerét, a Captain Americát. Az első szám borítóján a kék-fehér-vörös uniformist viselő Kapitány éppen egy jól irányzott pofonnal tisztelte meg Adolf Hitlert – a provokatív, de reklámfogásnak kiváló borító nyomán Kirby teremtménye a hősiesség és hazafiság megtestesítője lett.

A háború után megcsappant az érdeklődés a szuperhősök iránt, így Simon és Kirby áttért a romantikus történetek, krimik, horror, vicces állatfigurák rajzolására. Saját kiadót is alapítottak, de csődbe mentek, s útjaik elváltak. Kirby egy vállalatnál 30 hónap alatt 600 oldalnyi képregényt gyártott, de pénzügyi vitái támadtak és kilépett.

Visszatért Goodmanhoz, aki ekkor alapította a Marvel kiadót, s Goodman öccse, Stan Lee társaságában a sci-fi és az újraéledő szuperhősök nyomába eredt. Ötleteik és karaktereik révén következett el a Marvel aranykora. A korábbiaktól eltérően a teljes történetet és párbeszédeket előre kitalálták, a képeket csak azután rajzolták hozzá. Óriási ötletük volt a titkos alteregó, azaz a hősök emberfeletti képességeinek rejtegetése. Így született meg a Marvel Univerzum a Fantasztikus Négyessel és a később hozzájuk társult Ezüst Utazóval (ebben a képregény történetében először állítottak egyetlen hős helyett egész csapatot a középpontba), az X-men, Thor, Hulk, és a Vasember. A Marvel több karakteréből is rajzfilmsorozat, majd a filmtechnika, a filmtrükkök fejlődése révén játékfilmek is születtek.

Kirby 1978-ban végleg visszavonult, búcsút mondott élete nagy szerelmének, a képregény-rajzolásnak és maga teremtette hőseinek. 1994. február 6-án halt meg. Népes rajongótábort és rengeteg ötletet és kreativitást hagyott maga után, melyet talán senki nem tud majd felülmúlni a képregények világában.

(Forrás: hirado.hu / MTI)

[popup][/popup]