100 éve született Mike Todd

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 22. Száz éve, 1907. június 22-én (más források szerint 1909-ben) született Minneapolisban Mike Todd amerikai filmproducer, a szélesvásznú film megálmodója.

  Elizabeth Taylor és Mike Todd  
  Elizabeth Taylor és Mike Todd  

Avrom Hirsch Goldbogen néven született egy kilencgyermekes lengyel zsidó emigráns családban, amely a jobb megélhetés reményében gyorsan a nyüzsgő Chicagóba költözött. A vagány Mike gyorsan beilleszkedett a gengsztervárosban, hatodikosztályos korában kockajáték szervezése miatt már ki is rúgták iskolájából. Mivel a tanulás továbbra sem kötötte le és azt is belátta, hogy az iskola nem játékbarlang, fölös energiáit a színjátszásban élte ki, gimnazistaként színpadra állította a Mikádó című darabot.

A tanulással zsenge korában hagyott fel, patikusként, cipőárusként és kirakatrendezőként próbált boldogulni. Fiatal korának legnagyobb kalandja 1927 Valentin-napján vette kezdetét, amikor feleségül vette Bertha Freshmant, aki 1946-ban bekövetkezett haláláig volt a társa és 1929-ben egy fiúval ajándékozta meg.

Immár családapaként, ám vállalkozó kedvéből mit sem veszítve vágott neki a világ meghódításának. Az építőiparban gyorsan komoly vagyonra tett szert, majd a gazdasági világválság idején gyorsan el is vesztette. Tapasztalatai azonban megmaradtak, ezeket Hollywoodban a legnagyobb stúdióknál kamatoztatta. Ha már az álomgyárba vetődött, kipróbálta magát producerként, több látványos (és némi meztelenséget is felvillantó) show-t vitt színre, ezután a középiskolai nagy siker Mikádó dzsesszkorszakhoz igazított, The Hot Mikadóra keresztelt változatával a keleti parton turnézott. Az elsöprő siker láttán Todd úgy döntött, New Yorkban marad, s a Broadway-n próbál sikereket elérni. Karrierje során mintegy harminc darabot állított színpadra, a szakmai és az anyagi siker azonban nem mindig járt együtt. Többször kellett csődöt jelentenie, máskor viszont olyan extravaganciákkal kápráztatta el a közönséget mint az Egy éj Velencében című operett, amelyben valódi gondolák úsztak a színpadon.

1950-ben Lowell Thomas rádiós személyiséggel és Fred Waller feltalálóval megalapította a Cinerama társaságot, amely előállt a panoráma-szélesvászonnal. Az eljárás során három szinkronizált vetítőgép és produkálta az addig soha nem látott minőségű képet az ívelt filmvásznon, amelyhez külön felvett térhatású hang társult. Todd még abban az évben szakított második feleségével és a Cinerama céggel is, és saját vállalkozásba fogott. Célja egy olyan szélesvásznú technológia megteremtése volt, amely túlszárnyalja a Cineramát (ahol a három képet soha nem sikerült tökéletesen összeilleszteni). Az eredmény az Amerikai Optikai Vállalat által kifejlesztett, a mozit forradalmasító Todd-AO eljárás lett, amit először 1955-ben, az Oklahoma! című film vetítésekor csodálhatott meg a közönség. A technikai újításokat egy évvel később Todd a Nyolcvan nap alatt a Föld körül című filmjében is bevetette, a film hatalmas kasszasiker lett, s 1957-ben öt Oscar-díjat hozott készítőinek, köztük a legjobb film kategóriájában Toddnak is. Aki az Oscar-eső mellett újabb házasságkötésével is felhívta magára a figyelmet: harmadik felesége az álomgyár egyik legnagyobb csillaga, Elizabeth Taylor lett. A jelentős korkülönbség ellenére a pár igazán boldog volt, házasságukból egy kislány született.

Az idillnek a férfi váratlan halála vetett véget: 1958. március 22-én magángépe lezuhant az új-mexikói Albequerque közelében (ironikus módon a gép neve The Lucky Liz – A Szerencsés Liz volt). A szerencsétlenségben életét vesztette az életrajzán dolgozó újságíró is, a könyvet végül felesége fejezte be. Az 1958-ban megjelent Mike Todd kilenc élete tovább színezte a producerről kialakult képet, többek között az is kiderült belőle, hogy többen meggyanúsították: közre játszott első feleségének halálában, hogy mielőbb feleségül vehesse a másodikat. Aki egyébként válásuk után azzal állt elő, hogy egykori férje házasságuk évei alatt megkopasztotta őt…

(Forrás: STOP)

[popup][/popup]