„Imádság a zsidókért” – az antiszemitának tartott ima miatt támadják a pápát

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Hírszerző

2008. március 20.

Világszerte 1600 zsidó vallási vezető fejezte ki tiltakozását, amiért XVI. Benedek pápa engedélyezte a “zsidók megtéréséért” mondott tradicionális imát.

Azzal vádolják a pápát németországi zsidó vezetők, hogy nem hajlandó betiltani az általuk antiszemitának tartott “imádság a zsidókért” fohászt egyes nagypénteki istentiszteleteken – közölte az AFP csütörtökön.

A világ néhány katolikus templomának kevés latin nyelvű miséin elhangzik ilyenkor egy imádság, úgymond a zsidók megtéréséért.

Walter Homolka berlini rabbi szerint a zsidók ezt antiszemita támadásként élik meg. “Az internet tele van jobboldali katolikusok kommentárjaival, amelyekben kifejezik örömüket, hogy végre szabad az út a zsidók megtérítése előtt”- mondta a rabbi a Spiegel című német magazin internetes kiadásának. Berlin vezető rabbija egyike annak az 1600 zsidó vallási vezetőnek, akik világszerte tiltakoznak a fohász ellen. Walter Homolka szerint süket fülekre talált eddigi tiltakozásuk a Vatikánban.

Évszázadokon keresztülívelő hagyomány volt, hogy a katolikusok a zsidók áttéréséért imádkoztak nagypénteken a templomokban. A szertartásrendet, a liturgiát azonban megreformálta a második vatikáni zsinat a hatvanas években. A zsinatot XXIII. János pápa nyitotta meg 1962. október 11-én a római Szent Péter bazilikában, és 1965. december 8-án VI. Pál pápa zárta be, aki a második ülésszaktól kezdve irányította a zsinat munkálatait. A reformhoz tartozott, hogy el lehetett hagyni a “zsidók megértéséért” mondott imádságot.

A mostani pápa, XVI. Benedek azonban szigorú megkötésekkel engedélyezte az úgynevezett tradicionalistáknak ezt.

[popup][/popup]