Hollandia: Büntethető lesz az Izrael-ellenes „a folyótól a tengerig” szlogen használata

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus

A holland parlamenti képviselők megszavazták azt a javaslatot, amely bűncselekménnyé nyilvánítja „a folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz” szlogen skandálását.

Geert Wilders

Az indítványt a Geert Wilders vezette radikális jobboldali Szabadságpárt (PVV) nyújtotta be szavazásra, azzal érvelve, hogy a jelmondat erőszakra való felhívásnak minősül. A jelmondat arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kellene létrehozni.

Rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy a holland képviselőház vitát folytatott az antiszemitának vélt szlogennel kapcsolatban. Korábban a parlamenti többség megszavazta Diederik van Dijknek, a Református Politikai Párt politikusának javaslatát, amely megkönnyíti az ügyészség számára, hogy bűncselekménynek tekintse a jelmondat használatát a palesztinpárti tüntetéseken. Dilan Yesilgöz ügyvivő igazságügyi miniszter, a jobbközép Szabaddemokrata Néppárt politikusa erre reagálva jelezte, hogy az ügyészségre kívánja bízni a döntést a kérdésben.

Geert Wilders üdvözölte a szavazás eredményét, de az új kormánykoalíció pártjai megosztottak a kérdésben. A Pieter Omtzigt vezette Új Társadalmi Szerződés (NSC) jobbközép párt az intézkedés ellen szavazott, azzal az indokkal, hogy az veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Teljesc ikk

 

[popup][/popup]