Szombat előfizetés 2017

A jobboldali és a baloldali antiszemitizmusról

Írta: Heisler András, a Mazsihisz elnöke - Rovat: Politika, Vélemény

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A Netanjahu-látogatást követően a Szombat megállapította: a hagyományos, szélsőjobboldali antiszemitizmus halott. Aki ezt nem így látja, az szerintük múltban él, nem érzékeli a világ változásait. Ugyanis kizárólag az “emberijogi” nyelvezetbe csomagolt, baloldali antiszemitizmusnak van jövője.

A Szombat által megfogalmazott tételt aztán követte a valóság, a világot egy hete lázban tartó amerikai neonáci felvonulás és kiderült, hogy ez mégsem egészen így van.

Gadó János az izraeli miniszterelnök látogatását értékelő cikkében arra a következtetésre jutott, hogy a szélsőjobboldali antiszemitizmus már 20 éve pusztán árnyalakként kísért bennünket. Ezért aztán a tradicionális antifasizmusnak is már rég befellegzett, mindössze a szegény magyar zsidók képzeletében létezik, s valójában szinte csak a Síp utca, a világnak ezen reménytelenül elmaradott része hisz benne. Gadó szerint a magyar zsidók éppen úgy nem tudják, mint az érdekképviseletüket ellátni igyekvő MAZSIHISZ, hogy nyugaton már új szelek fújnak és az emberijogi alapú Izrael-kritika képviseli ma az “új antiszemitizmust”.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig Orbán Viktorral és a V4 országok vezetőivel az emberijogi, Izrael-ellenes nyelvezetbe ájult Európai Uniót kívánja befolyásolni, s ezért nem várhatjuk el tőle, hogy bírálja a Soros-ellenes plakátkampány nem zsidók ellen irányuló, de a zsidóellenes uszítás történetéből is jól ismert képi és nyelvi eszköztárát.

„Akik ebben a képletben gondolkodtak, nem kellett, hogy tudomást vegyenek azokról a fejleményekről, amelyek pedig tőlünk nyugatra már húsz éve jelen vannak: hogy ti. ott, a régi típusú, rasszista antiszemitizmus immáron tabu” – írja Gadó. A Charlottesville-ben történtek után immár csak keserű mosollyal olvashatjuk ezt, a magyar zsidóságnak címzett fejtágítást.

Gadó Jánosnak abban igaza van, hogy az izraeli kormány, helyesen és érthetően, az ottani „keleti nyitás” során jó kapcsolatokat kiépíteni Afrika és a Távol-Kelet egyes országai mellett a kelet-közép európai régióval is. Netanjahu ennek elérése érdekében engedményekre is hajlandó. A lengyel kormány hadügyminisztere például a Cion Bölcseinek jegyzőkönyvében foglaltakat ha nem is igaznak, de legalábbis némely zsidókra jellemzőnek tartotta egy régebbi nyilatkozatában.  Az antiszemitizmus vádja ellen ő azzal védekezett, hogy még Netanjahu is elismerte, miszerint ő Izrael barátja.  A lengyel zsidó közösséget mégis némiképp nyugtalanítja a helyzet. Tapasztalataik ellenére nekik bizonyára nincs tudomásuk arról, vagy egész egyszerűen elfelejtették tájékoztatni őket arról, hogy az antiszemitizmus, a maga hagyományos formájában, már nem is létezik se általában Európában, se azon belül Lengyelországban.

Most azonban úgy tűnik, hogy magukat az izraeli vezetőket is meglepte az, ami Amerikában történt. A markánsan jobboldali Avigdor Liberman hadügyminiszter azt mondta, úgy hitte, többé sosem fog látni a világ olyan jeleneteket és jelképeket, amilyeneket a neonáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető tüntetésen mégis látni volt kénytelen. Őszintén meg volt lepve, hogy a szélsőjobboldali antiszemitizmus mégsem halott, ellenben vonul és gyilkol. Mégiscsak él, s Lenin példáját követve várhatóan a jövőben is élni fog.

A szintén jobboldali, szintén kormánytag Naftali Bennett közleményéből egyértelműen kitetszik, mennyire hiányolták az izraeli jobboldali számára kedves Trump elnök világos, elítélő szavait. Maga a miniszterelnök, Benjamin Netanjahu azonban sokak kérése ellenére még nem tett határozott nyilatkozatot.

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy ebben az egész zsidó világot megosztó kérdésben Magyarországon mégsem egy elmaradott ország elmaradott zsidó közösségének fáziskésését érzékelhetjük, ennél vélhetően jóval többről van szó. Különösen meglepő volt ezért Gadó feltevése, miszerint a nyugati világ jelenleg az emberijogi nyelvezet korlátlan uralmának idejét éli, s a történelemből megszokott tradicionális antiszemitizmusra már hírből is alig emlékeznek – kivéve az elmaradt Kelet-Európát, otthonunkat.

Natan Saranszkij, a jelenkori zsidó történelem egyik ikonja nem vádolható baloldali elfogultsággal, az emberi jogoknak azonban elszánt híve. Véleménye talán közelebb járt az igazsághoz, amikor a napokban új amerikai bevándorlók több mint 200 fős csoportját köszöntve azt mondta: a baloldali és a jobboldali antiszemitizmus egyaránt eleven. Saranszkijnál jobban kevesen tudják, hogy a világnak ezen a táján, a mi kis kelet-közép európai régiónkban mennyire fontosak az emberi jogok, s ő tudja igazán azt is, milyen fontos Izrael és a diaszpóra kölcsönös szolidaritása. Saranszkij egyszerű felismerése Izrael és a többi zsidó közösség újrakötött szövetségének alapja is lehet.

Izrael és a diaszpóra távolodását akkor is meg kell állítani, ha a feleknek bizonyos kérdésekben részben valóban eltérnek az érdekeik. Ez a különös szolidaritás képes ennek elviselésére.

A magyar zsidóság ugyanakkor rákényszerült, hogy felnőjön végre és merje önállóan képviselni saját érdekeit. Megpróbáljuk megtalálni saját hangunkat, s ha a Mindenható is segít bennünket, nem fogjuk azt elveszíteni többé. Jó, hogy így alakult.

Gadó János válasza itt olvasható.

 

 

 • Balu

  Pedig Charlottesville-ből épp nem volna helyes ilyen messze-menő következtetéseket levonni. Természetesen, azt senki, Gadó sem állította, hogy egyáltalán nem létezik másféle antiszemitizmus, csak baloldali. Azt viszont én továbbra is érvényes állításnak érzem, hogy a mai világot a baloldali antiszemitizmus jellemzi. Charlottesville igazából ezen semmit nem változtat, hiába kapaszkodik bele most a baloldal, hogy lám láttunk igazi nácikat! Épp ez az, hogy ez ma már csodaszámba megy. Charlottesville tüntetőinek többsége egyébként nem is náci, a baloldal éppen azon igyekszik, hogy egy tucatnyi KKKst összemosson a teljes jobboldallal. Akik pedig óvatosan arra merészelnek emlékeztetni, hogy az antifák is szélsőségesek, azok megkapják a magukét, mint Seres. Nem kellene ennek felülni. Sem Trump, sem a jobboldal meghatározó többsége nem antiszemita. Ha ma egy zsidó embert a világon erőszakos támadás ér, ez tipikusan iszlamistáktól érkezik. Márpedig ez ma szövetségre lépett Nyugaton a baloldallal (csak el kell olvasni a barcelonai rabbi nyilatkozatát itt). Ezek a valódi jelenségek. Kár Charlottesville-t lobogtatni önigazolásként.

  • Rebel

   A legjózanabb értékelés erről a helyzetről .

  • Kaktusz

   Mi a kódolt, szimbolikus jelentése ma Amerikában annak a szobornak, melynek lebontása ellen tiltakoztak a tüntetők ? E tiltakozásnak. Nosztalgia ? Szolidaritás a rabszolgatartó Déllel? “Gone with the Wind” ? “Tamás Bátya kunyhója “? Szolidaritás a vesztessel ? A katona-etikával ?

   • Balu

    Az én értésem szerint a polgárháború lezárása után a cél a nemzet egyesítése volt, nem pedig – jó európai hagyományok szerint – a vesztes totális elpusztítása és újabb, még mélyebb törésvonalak kialakítása (Versailles). Azok, akik ezt megélték annak idején, azt is látták, tudták, hogy ebben a háborúban nem a rosszak harcoltak a jók ellen, hiszen rasszizmus, diszkrimináció Északon is volt, a polgárháború után is megmaradt még sokáig. A háború valószínűleg sokkal inkább az USA egyben tartásáról szólt, hiszen a déliek ki akartak válni. Röviden tehát a szobrok azt hivatottak üzenni, hogy nem töröljük el végképp a múltat, kiegyezünk, tiszteljük egymás hőseit is halottait, így tudunk közösen, sérelmek nélkül a jövőbe nézni. Most ennek a konszenzusnak a széttörése zajlik, de úgy, hogy ennek igazából a múlthoz semmi köze, kizárólag a jelenkori etnikai feszültségeket vetítik ki a múltba. A végeredmény viszont a közös történelem, a közös identitás, a nemzeti egység szétverése lesz (vagy már túl is vagyunk ezen), aminek felmérhetetlenek a következményei. Az USA ugyanis egy ilyen hátországgal egy béna kacsa a külpolitikában is.

    • Egyetértek.

    • Kaktusz

     …kizárólag a jelenkori etnikai feszültségeket vetítik ki a múltba. ”

     – félelmetesen plauzibilis.

    • Kaktusz

     Másfelől – igy olvasom – egy különös közös pont a nácik (Hitler ) és Robert E.
     Lee között mégiscsak volt. Olyan csatákba is harcolni parancsolta
     katonáit, melyekről – mint magas iskolájú katona – tudta, hogy csak
     elveszteni lehet őket. “Elragadta a szive. ” Ennyiben százezernyi
     ember haláláért felelős.

     Ugyanakkor – ugy gondolom, hogy – bizonyos
     mértékben – a történelem mindig “múltba vitt politika “, – benne a jelen
     kérdéseire keresi valaki a választ (vagy a jelen idológiáira igazolást )…

   • Kaktusz

    “…kizárólag a jelenkori etnikai feszültségeket vetítik ki a múltba. ”

    – félelmetesen plauzibilis.

  • Kaktusz

   Másfelől – igy olvasom – egy különös közös pont a nácik (Hitler ) és Robert E.
   Lee között mégiscsak volt. Olyan csatákba is harcolni parancsolta
   katonáit, melyekről – mint magas iskolájú katona – tudta, hogy csak
   elveszteni lehet őket. “Elragadta a szive. ” Ennyiben százezernyi
   ember haláláért felelős.

   Ugyanakkor – ugy gondolom, hogy – bizonyos
   mértékben – a történelem mindig “múltba vitt politika “, – benne a jelen
   kérdéseire keresi valaki a választ…

 • antalom

  Miről?
  “Az Európai Unió rasszizmus ellenes ügynöksége képtelen definiálni az
  antiszemitizmus fogalmát – jelentette be Blanca Tapia, az ügynökség szóvívője.”
  (Jewish Telegraphic Agency, 2013. december 4.)

 • Kaktusz

  Mi a kódolt, szimbolikus jelentése ma Amerikában annak a szobornak, melynek lebontása ellen tiltakoztak a tüntetők ?

 • lényeglátó

  SzabóDezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság?
  Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai
  és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma
  elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg
  tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket
  jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga
  boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. 90 év óta rágjátok a ló leányka álmát,
  pejparipa ezen pipilőjét!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

A Wesley János Lelkészképző Főiskola meghívója

  „És monda az Úr Kainnak: …A te atyádfiának vére kiált én hozzám" (Mózes I. 4: 9-10)   Hetvenhat évvel...

“A szélsőjobboldali rasszizmus mindig is jelen volt az Egyesült Államokban”

Gadó János gondolatébresztő írásában arra keresett választ, hogy kik is vonulnak Amerikában a horogkeresztes zászlók alatt.

Close