Amerikai-svájci-zsidó gyökerű leszbikus nő az olasz politika új csillaga

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Olaszországnak volt már zsidó származású miniszterelnöke, és nem elképzelhetetlen, hogy egy baloldali fordulat esetén, a dinamikus, amerikai-svájci-olasz zsidó származású és meleg Elly Schlein lehet a következő.

Elly Schlein

Nem is olyan régen elképzelhetetlen lett volna, hogy a „macsó” olaszok elfogadjanak egy női miniszterelnököt. Mégis, 2022-ben hatalomra került Giorgia Meloni, Olaszország első női miniszterelnöke, áttörve az üvegplafont. A csupán 158 cm magas hölgy tüzes szónok, de retorikája, sokak szerint, szélsőjobboldalinak mondható, sőt, a most 47 éves politikust azzal is megvádolták, hogy Mussolini „szellemi örököse”. Meloni többször is tiltakozott az ellen, hogy személyét vagy pártját kapcsolatba hozzák az egykori fasiszta diktátorral, jobboldali politikusnak tartja magát. Egyébként eszmei szövetségese a magyar miniszterelnöknek, Orbán Viktornak is.

Tavaly óta Meloni ellenfele, az olasz ellenzék vezére, vagyis a legnagyobb ellenzéki párt vezetője szintén egy hölgy: Elly Schein. Édesapja egy amerikai zsidó származású professzor, Melvin Schlein, az amerikai Franklin Egyetem professzora. Elly nem tartja magát zsidónak, hiszen édesanyja, Maria Paoli Viviani katolikus olasz, aki nem zsidóként nevelte. Politikai ellenfelei azonban rendszeresen zsidónak titulálják.

Elly olasz Svájcban, Luganóban született 1985-ben. Ott kitüntetéssel fejezte be középiskolai tanulmányait, majd Olaszországban, a Bolognai Egyetemen jogot hallgatott. 23 évesen, 2008-ban Chicagóba utazott, ahol Barack Obama kampányában önkénteskedett. Az amerikai elnökválasztási kampány életre szóló élményt jelent számára, ezután határozta el, hogy politikai pályára lép.

Egyetemi vizsgatézisét az Olaszországba érkezett migránsok jogi helyzetéről írja. Majd a “Anija (La Nave)” című dokumentumfilmen dolgozik. A film az 1991-ben Albániából az olasz Bari kikötőjébe érkezett menekülthajók, és az azokon menedéket kérő többezer menekült, köztük sok kisgyerek történetét dolgozza fel. A film 2013-ban David di Donatello Díjat nyert.

Az olasz politikai életbe is bekapcsolódik, baloldali politikusok – Giuseppe “Pippo” Civati és Romano Prodi – csapatában is kampányol. Hamarosan a Prodi által 2007-ben alapított balközép Demokrata Párt (Partito Democratico) egyik vezetője lesz, majd 2014-ben Európai Parlamenti képviselő. Ekkor még 30 éves sincs.

Elly Schlein és Giorgia Meloni

A következő tíz évben nevet szerez magának, ismertté válik hazájában és pártjának egyik meghatározó politikusává válik. Tavaly, a párt vezetői posztjára az 57 éves veterán politikus, Stefano Bonaccini tűnt a befutónak. A kétfordulós, párton belüli választás meglepetést hozott. A 38 éves Schlein győzött.

Schlein, aki amerikai állampolgár is, jelentős feltűnést keltett az USÁ-ban angol nyelvű, palesztin-barát és Izrael-kritikus megnyilvánulásaival. Schlein szerint Izrael válasza a Hamasz terrortámadásra „aránytalan” volt, és idén januárban javasolta az olasz fegyverszállítások leállítását Izraelbe. Antonio Tajani külügyminiszter válaszul közölte, hogy Olaszország már október 7-e után minden fegyverexportot leállított Izraelbe.

Az is bejárta az amerikai sajtót, amikor Schlein “zsidó orráról” értekezett az olasz média. Ugyanis Schlein egy sajtóértekezleten felhozta, hogy ellenfelei még orrát is célba vették, megjegyezve hogy tipikus “etruszk orra” van, nem pedig „Schlein zsidós orra”. Elly erre azt nyilatkozta, hogy orrát zsidó édesapjától örökölte. Az antiszemita ízű támadás és Elly válasza meghökkenést keltett az USÁ-ban, a Philadelphia Jewish Exponent véleménycikkben is foglalkozott azzal, „Elly Schlein etruszk orra” címmel.

Schlein leszbikus partnerével, a 28 éves Paola Bellonival él, és meglepően jó kapcsolatokat ápol a jobboldali miniszterelnök Melonival is. Gyakran beszélnek telefonon, így például az Izrael elleni iráni támadás során szorosan együttműködtek. Egyetértenek Ukrajna támogatásának kérdésében is.

Olaszországnak volt már zsidó származású miniszterelnöke, és nem elképzelhetetlen, hogy egy baloldali fordulat esetén, a dinamikus, amerikai-svájci-olasz zsidó származású és meleg Elly Schlein lehet a következő.

[popup][/popup]