Szombat előfizetés 2017

Netanjahu és a magyar zsidók

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

Schiller-Szombat_banner-02_700x100px_Corsa_20160223

A zsidó szemmel eddig egyszerűnek tűnő magyar politikai tájkép az elmúlt héten összekuszálódott.

Eddig közmegegyezés volt abban, hogy a zsidók gyakorlatilag mind a haladó, kisebbségvédő, demokrata baloldalon állnak és többnyire Izraelt is a zsidókhoz sorolták az egyszerűség kedvéért. Ugyancsak közmegegyezés volt abban, hogy akik nem szeretik a zsidókat, azok mind a jobboldalon állnak, továbbá hogy ez utóbbiak a zsidó államot sem szeretik.

A Netanjahu látogatás mindezt felborította:

Izrael miniszterelnöke autoriter, illiberális, nacionalista magyar kollégájával parolázott és a helyi zsidóság antifasiszta panaszaira (nyilvánosan legalábbis) alig reagált. Emiatt sok zsidó csalódott Izraelben, sok magyar nacionalista, köztük a kormányfő ­ viszont baráti érzelmekre gerjedt a – Brüsszellel és a nemzetközi baloldallal hadakozó –  zsidó állam iránt.

Csalódtak a Mazsihisz vezetői is, akiknek a magyar demokrácia éppoly közel állt a szívéhez, mint Izrael Állam. A közös nevező ez volt: harc az antiszemitizmus ellen. Ez pedig a fáziskésében lévő Magyarországon a hagyományos, 20. századi, nacionalista, rasszista, kirekesztő antiszemitizmus elleni harcot jelentette. Ez a régi stílusú zsidóellenesség minálunk eddig magába olvasztotta az újat is: a kommunista-liberális zsidókat szidalmazó antiszemiták szidalmazták Izraelt is. A régi típusú jobboldal médiája megtette azt a szívességet, hogy a régi antiszemitizmus mellett az új típusút is felvállalta. Így a képlet egyszerű volt, a magyar zsidóknak (se másnak) nem kellett erőlködni: nagyjából minden zsidó a baloldalon volt és minden antiszemita a jobboldalon.

Akik ebben a képletben gondolkodtak, nem kellett, hogy tudomást vegyenek azokról a fejleményekről, amelyet pedig tőlünk nyugatra már húsz éve jelen vannak: hogy ti.

ott a régi típusú, rasszista antiszemitizmus immáron tabu,

és a zsidóellenes érzelmek a korszerű, baloldali, emberjogi nyelven szólalnak meg. (Izrael lábbal tiporja a palesztinok emberi jogait, stb.)

A honi zsidó közösségben ezek a fejlemények – ha hallottak is róluk – többnyire nem érték el az ingerküszöböt. A magyar zsidók és első képviselőjük, a Mazsihisz, Közép-Európa egyetlen számottevő Holokauszt-túlélő közössége, múltjából kifolyólag, a fogyatkozó jobboldali démonok ellen harcolt. A baloldali démonok a fáziskésében lévő Magyarországon nemigen voltak jelen, a magyar zsidók többségét pedig csak a honi antiszemiták érdekelték és nem sokat törődtek azzal, hogy Nyugat-Európában vagy az amerikai egyetemeken miként szidják Izraelt.

Így hát az idelátogató izraeli miniszterelnöktől is azt várták, hogy a honi jobboldali démonok ellen harcoljon – miközben Izrael fő ellenségei 2000, vagyis az Al aksza intifáda óta kirobbanása óta a baloldali démonok: a kisebbségvédő nyelven megszólaló zsidógyűlölet.

Orbán Viktor a baloldali démonok ellen ajánlkozott szövetségesnek

Netanjahu számára: a honi zsidóság képviselői pedig ezeket a fejleményeket egyszerűen nem vették tudomásul. Ők, a hazai baloldalhoz hasonlóan, az antifasiszta küzdelemben merültek el – nem vettek tudomást arról, hogy Izrael húsz éve egészen más démonok ellen harcol. Így teljesen felkészületlenül érte őket Netanjahu magatartása. Nem arról van szó, hogy nem értettek vele egyet. Úgy tűnik, hogy stratégiáját egyáltalán nem értették.

Egyre jobban kibontakozik, hogy Netanjahu politikájának lényege a korszakváltás észlelése. Felismerte, hogy a mélyen humanista, antifasiszta, a múlt bűneivel viaskodó Európai Unió egyre jobban becsavarodik a radikális emberjogi, kisebbségvédő, tehát Izrael-ellenes palesztinpárti diskurzusba. Mindebben az Unió már odáig ment, hogy az Izraellel való gazdasági együttműködést a palesztin-ügy alakulásától teszi függővé. (Amit semmi más ország esetében nem tesz: nem köti tehát a tibetiek szabadságához a Kínával folytatott kereskedelmet.) Az EU a zsidó állam első számú gazdasági, kulturális – és morális – partnere: Izrael európai gyökerű demokrácia, az EU-val fenntartott kapcsolatok megromlása minden szempontból súlyos veszteség volna a zsidó államnak. A további romlás megállításához, a fősodrú Európa „átprogramozásához” keresett szövetségeseket Netanjahu Budapesten. Orbán Viktor és a V4 pedig ebben partnernek mutatkozott: Ha Európa nem rendezi a kapcsolatát Izraellel, saját magát bünteti – mondta nyilvánosan.

Egy ilyen stratégiai együttműködés kikovácsolásának pillanataiban Netanjahu alighanem kétszer is meggondolja, hogy kritizálja-e reménybeli partnerét és vendéglátóját.

Mindez nem Netanjahu személyes biznisze,

itt a világpolitikai környezet és az uralkodó eszmék változásáról van szó,

amelyre válaszul Netanjahu igyekszik megfelelő stratégiát kimunkálni.

A magyar zsidóság, és első számú képviselője, a Mazsihisz, egész más világban él: egy törtélelmi zárványként működő régióban, ahol az emberjogi, kisebbségvédő politika még nem futott túl a józan határokon, ahol a baloldali anticionizmusnak – már és még – csekély a bázisa.

A magyar polgárok látómezejét Orbán Viktor tölti ki. Az ő robusztus alakja miatt alig látnak a magyar világon túlra. Ez alól gyakran a magyar zsidók sem kivételek. Ami alapvető baj, mert a világpolitika fejleményeit és Izrael lépéseit téves pusztán annak alapján megítélni, pozicionálni, hogy mit mond erről Orbán Viktor. Ez a megközelítés nyilván torzképet eredményez.

Emiatt nem látható a fáziskésés: a viszonylagos elszigeteltségben (gondoljunk a teljesen elszigetelt neológiára) élő magyar zsidók a régifajta antiszemitizmussal (néha annak árnyaival) viaskodnak. Eközben a zsidó világ centrumában az új, progresszív értékekre hivatkozó új zsidógyűlölet,

az anticionizmus megállíthatatlanul nyomul előre.

Mindemellett is lehet persze bírálni Netanjahu Budapesten tett lépéseit, de a magyar baloldal és a magyar zsidóság képviselői a világpolitikai dimenziót – úgy tűnik – nem látták át.

Amúgy itt nincsenek jó fiúk és rossz fiúk. Eltérő viszonyok között élő, eltérő látásmódú közösségek és vezetőik mást és mást várnak el a másiktól. Nyilvánvalóan mindenki a saját értékeit és érdekeit képviseli. Ez teljesen rendjén való, ezeket nem kell rangsorolni, legfeljebb a széles látókörű, távlatos, empatikus gondolkodás hiányát fájlalhatjuk.

Nehéz is összehasonlítási alapot találni, ha azt akarjuk tudni, melyikük érdeke az előbbre való. De egy talán mégis van: ha a magyar zsidók ne adj’ isten bajba kerülnek, a hatmillió izraeli zsidó befogadja őket. Fordítva ez nem lehetséges.

Címkék:anticionizmus, antiszemitizmus, Izrael, Netanjahu, Orbán

 • Aron David

  Nem értek egyet azzal, hogy a mazsihisz a magyar zsidóság első számú képviselője, de ennek ellenére is Heisler Bandi alkalmatlan a mazsihisz vezetésére.

  • woland

   Miért is alkalmatlan?

   • Aron David

    Ahelyett hogy a magyar zsidóság érdekében cselekedne nem ezt teszi, hanem antiszemitizmust gerjeszt és Izraelt is támadja. Lassan az egész tagság alkalmatlannak tartja, kivéve egy-két 82 éves szenilis vénembert.

 • Judit Katona

  Nagyon jó cikk, csak Izrael lakossága van elirva. Nem 6 millió, hanem kb. 8.5 millió, ebből 6 millió a zsidó 🙂

  • aser

   8,7 millió

  • 6 millió izraeli zsidót akartam írni, igen. Köszönöm a helyesbítést.

   • Judit Katona

    én köszönöm a cikket 🙂

 • aser

  Észre kell venni a magukat zsidó vezetőknek gondoló kis csoport-vezetőknek,hogy Izrael Állam csak azt tudja megvédeni,aki oda megy(alija).
  Attól még van véleménye a zsidóellenes uszításokról.de ezzel a magyar-zsidói szervezeteknek kéne foglalkozni.
  Akárcsak az asszimiláció(beolvadás)elleni közdelemmel.Mert erről nem csak beszélni kell,hanem sok zsidó programmal vonzó zsidó életet is teremteni!

  • azbest

   Aki nem hajlandó asszimilálódni az otthonát adó országban, arra mindig ferde szemmel fognak nézni. El kellene gondolkodnod ezen.

   • aser

    Nekem miért?

    • azbest

     te akarsz küzdeni a beilleszkedés ellen…

     • aser

      Az ellen nem kell küzdeni.
      Mindenki azt csinál amit akar.
      Hiába tértek át keresztény hitre a zsidók a Holokauszt előtt és alatt,mindet meghurcolták,kirabolták és legyilkolták.

     • azbest

      Az előbb pedig te írtad, hogy nem csak beszélni kell róla. Beilleszkedés terén pedig az sem mindegy, hogy valaki, csak úgy tesz és megjátsza, vagy valóban beilleszkedik.
      http://port.hu/adatlap/film/tv/a-harag-napja-day-of-wrath/movie-73236

      Egyébként szerintem bizonyos szint felett már kontra-produktív a nagy összezárás. Amikor vakon követnek az emberek valakit, csupán azért mert közös a származásuk vagy vallásuk, akkor gyakran visszaélnek ezzel a hataloméhes vezetők. Ha az érdekek úgy hozzák, akkor a sajátjait is simán beáldozza a vezetés, hogy később jobb tárgyalási pozíciót szerezzen. Akármilyen háborúról van szó, akármilyen népről, egy dolgot kellene nagyon megtanulni: mindig a kisember az, aki a legtöbbet veszíti rajta, őket rabolják ki, erőszakolják és ölik meg, miközben a vezetők a saját érdekeik szerint sakkoznak a pór nép életével.

  • Miriam

   Ez mar regi vita.Igaz,hogy Izrael fennallasa ota-letezik zsido otthon.
   Szerintem ket fo problema van. Kevesen ismerik a galutban-
   a zsido tortenelmet es ezzel egyutt {dacara az internetnek}
   a valosagot. Ehhez a heber nyelv nem tudasa is hozzajarul.
   Mert-mit tehetunk? Aki pl.nem vallasos,nem ismeri{csak forditasban,
   vagy eloadasban} a Tenachot,amely magaba foglalja Izrael
   foldrajzat,tortenelmet,unnepeit,stb,..is.{Meg a vallasosok kozott sem-mindenki}.
   Az izraeli zsidok szamara- az unnepek pl. nem csak vallasiak,
   hanem -nemzetiek is.
   Azon kivul-kevesen vallaljak-az ujra kezdest,a vele jaro nehezsegekkel.
   Az ebredes-legtobb esetben-akkor kovetkezik be,amikor egy-
   a zsidosagra nagyon negativan kihato esemeny tortenik:
   { az orosz alija 1970-ben es 1990-ben,a francia alija-napjainkban}.
   Ilyenkor- a visszateresi torveny ertelmeben-alijaznak,de akinek
   nincs kitartasa a kezdeti nehezsegek utan,nagyon csalodik,ha
   nem diadalkapuval varjak, bar ma mar-az allam sokkal tobbet nyujt a kezdethez,
   mint elso eveiben.
   Egy biztos-minden nehezseg es vita ellenere-nehez idokben,az izraeli
   tarsadalom osszezar- es szolidaris.

  • lényeglátó

   Tudnotok kell!

   Azok
   a zsidók, akik izraelitának voltak programálva, azok minőségi zsidók kellett
   legyenek: cionista eszmékkel, akik elutasították a többségi nemzetbe való
   beolvadást, amit egyre több zsidó hallgatólagosan már elfogadott. A másik
   oldalon a szegény zsidók, akik a cionisták szerint egy embertömeg, akinek semmi
   köze nem volt a cionizmushoz, nemzeti érzelmek hiányával, és amely nem mutatott
   tiszteletet semmi iránt, ami zsidó vagy héber. Ezért őket a megmentésből ki
   kellett zárni! Vajon nem ez a tömeg volt összesen hat millió?…A híres hat
   millió?

   Jegyzet:
   A fentiekből egy káprázatos, de egyáltalán nem abszurd, hipotézis
   állítható fel, ami a cionista doktrína szövegeiből levezethető: a holokauszt,
   mint büntetés azoknak, akik nem viseltettek tisztelettel mindaz iránt, ami
   zsidó vagy héber!

   Eichmannal üzletelt 1684 hasznos zsidó (a
   kiemelés Roger Garaudytól) kiszabadításáról és Palesztinába emigrálásáról, mint
   az eljövendő Izrael építéséhez szükséges emberekről, annak fejében, hogy
   meggyőzi a 460.000 magyarországi zsidót, hogy csak egy egyszerű áttelepítésről
   van szó, semmiképpen sem az Auschwitzi haláltáborokba való szállításról. Halevi
   bíró rámutatott arra, hogy ezek a gyilkosságok mind a Zsidó Ügynökség és a
   Nemzetközi Zsidó Kongresszus jóváhagyásával történtek (44.oldal).

   Kegyetlen
   mondat: ezek a gyilkosságok a Zsidó Ügynökség és a Nemzetközi Zsidó Kongresszus
   jóváhagyásával történtek. Ezek a gyilkosságok… vagyis a magyarországi zsidók
   szinte teljes kiirtása a Zsidó Ügynökség és a Nemzetközi Zsidó Kongresszus
   jóváhagyásával vagy pontosabban hozzájárulásával történt.

   • aser

    Ezek mind a nácik hazugságai.

 • Rebel

  Úgy tűník, hogy a magyarországi zsidó vezetők és Izrael útjai egyenlőre elválnak. A MAZSIHISZ nem a magyarországi zsidóság érdekeit képviseli. A jelek szerint, inkább egy bizonyos politikai oldalt akinek sem Netanjahu, sem a találkozása a négy Visegrád vezetőjével de különösen Orbánnal nem okozott örömöt. Viszont úgy tűník, hogy Magyarország és Izrael egyet ért egy bizonyos nemzetközi országokat romboló zsidó származású bűnöző megfékezésében. A fenti zsidó szervezet antiszemitizmust kiabálva antiszemitizmust és Izrael ellenes érzelmeket generál.

  • Aron David

   https://www.youtube.com/watch?v=X72taT5dWbs – Soros ebben az Amerikai tévéadásban elismerte, hogy lelkiismeret firdalás nélkül, 14 évesen, keresztyén papirjai birtokában, segitette a nácikat pesti zsidó ingatlanokelkobzásában, ezzel alapozta meg vagyonát. Ezt a mozzanatot azért tartom fontosnak, mert bizonyitható Soros ellenfelei nem biztos, hogy antiszemiták, de az biztos hogy Soros zsidó létére kollaboráns volt.

 • lényeglátó

  Kész átverés! Nézd már meg “pártunk és kormányunk” miben különbözik Izraeltől? Izraelben arabok is vannak!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Netanjahu találkozása Köves Slomóval

Az EMIH és az országosan hozzá tartozó vallási és civil zsidó szervezetek közleményben köszönték meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyarországi...

Díjnyertes az 1945 a Jeruzsálemi Nemzetközi Filmfesztiválon

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a...

Close