Zsidó apja lehetett a náci propagandaminiszter feleségének

Írta: MTI - Rovat: Történelem

Zsidó apja lehetett Joseph Goebbels náci propagandaminiszter feleségének, akit “árja” mintaanyaként mutatott be a német nemzetiszocialista rendszer médiája.

Goebbels csalad

A Goebbels család 1942-ben. Középen, férje mellett Magda Goebbels

A Bild című német lap szerint a berlini tartományi levéltárban rábukkantak Richard Friedländer zsidó üzletember lakcím-bejelentő lapjára, amelyen a többi között az áll, hogy van egy vér szerinti lánya, méghozzá “Magdalena, született 1901. november 11-én, vallása: katolikus”.

Magdalena a későbbi Magda Goebbels lehet, akiről eddig a születési bizonyítványa alapján azt lehetett tudni, hogy házasságon kívüliként született a Friedländer-féle lakcímbejelentő lapon jelzett napon, és élete első éveiben a nevelőapja Oskar Ritschel, édesanyja élettársa volt. Az édesapa neve nem szerepel a születési bizonyítványon.

Az édesanya – Auguste – és Oskar Ritschel kapcsolata csak néhány évig tartott. Aztán Auguste 1908-ban összeházasodott Richard Friedländerrel. Azt nem tudni, hogy mióta ismerték egymást.

Az új levéltári forrás szerint meglehet, hogy házasságuk előtt legkevesebb hét évvel is volt már kapcsolatuk, és ebből született a későbbi Magda Goebbels.

Az biztos, hogy Joseph Goebbels 1934-ben egy naplóbejegyzésében azt írta: “szörnyű dolgot tudtam meg Magdától”, amelynek következtében lélekben, “belül elváltunk” – mondta a Bildnek Oliver Hilmes történész, a korszak kutatója, rámutatva, hogy Joseph Goebbels előző kapcsolata a “faji kérdés” miatt ment tönkre.

A harmadik birodalom főpropagandistája által irányított német sajtó Magda Goebbelst rendszerint a férje és hat szőke kisgyermekük társaságában jelenítette meg, azt sugallva, hogy Goebbelsék az “árja mintacsalád”.

A propagandaminiszter és felesége 1945. május 1-jén, Berlin szovjet ostroma közben megölték valamennyi gyermeküket, majd öngyilkosságot követtek el.

[popup][/popup]