Újra felépítik a nácik által lerombolt hamburgi nagyzsinagógát

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Történelem

Szerdán délelőtt visszakerült a hamburgi zsidó hitközség tulajdonába az a telek, amelyen az egykori és leendő Bornplatz zsinagóga állt és áll majd.

A városi közgyűlést alkotó négy pártfrakció, az SPD, a Zöldek, a CDU és a Baloldal frakcióvezetői négy arany ollóval ünnepélyesen feldarabolták az úgynevezett árjásítási dokumentumot. Ez az 1939-es náci határozat a Bornplatz zsinagóga telkének kisajátítását és az épület azonnali lebontását rendelte el.

Most egy régóta esedékes lépés történt, mondta Dirk Kienscherf (SPD). Több mint 80 év után a helyszín visszakerül a zsidó közösség tulajdonába. Örvendetes, mondta Kienscherf, hogy a négy párt pontot tesz a szégyenletes fejezet végére. Dennis Thering, a CDU vezetője is történelmi jelentőségűnek nevezte a napot. Mint mondta, a zsidó életnek Hamburg központjában a helye.

Az építészeti pályázat még idén elkezdődhet

A Zsidó Hitközség elnöke, Philipp Stricharz szerint ezzel egy darab igazságot állítottak helyre. Bízik abban, hogy a zsinagóga újraépítésére kiírt pályázatot még idén meg tudják hirdetni.

ndr.de

[popup][/popup]